Još jedan opoziv proizvoda zbog bakterije: Pečenica naresci tvrtke Žito

Freepik.com
Cijene hrane, Foto: Freepik.com/Ilustracija

Nakon što je ovaj tjedan već povučena kobasica zagorskog OPG-a Državni inspektorat obavijestio je o povlačenju još jednog mesnog proizvoda, nabrojavši pri tom i prodavaonice u koje je distribuiran diljem Hrvatske. Pečenica je već ranije povlačena iz nekih trgovina, a sada je povučena iz još njih 9.

„Državni inspektorat Republike Hrvatske obavještava potrošače o novo utvrđenoj sljedivosti opozvanog proizvoda: Pečenica naresci, 90g, LOT 24-00807, s rokom trajanja 3.8.2024., zbog utvrđene bakterije Listeria monocytogenes.“, poručeno je prilikom objave.

Proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije (EZ) br. 2073/2005 od 15. studenoga 2005. o mikrobiološkim kriterijima za hranu.

Podaci o proizvodu: Proizvođač: ŽITO D.O.O., Đakovština 3, 31000 Osijek, Hrvatska.

Maloprodaja: BAKMAZ d.o.o., Marijane Radev 14, Zadar; LA-VOR TRADE d.o.o., (BUTIGA ULTRA), Mažinjica 72/2, Buzet; DISKONT OPTIMUM d.o.o., Novaljska ulica 1, Veliko Polje; K.T.C. d.d., Ulica Nikole Tesle 18, Križevci; LORENCO d.o.o., Zagrebačka 12, 23250 Pag; MALI PALIT d.o.o., Banjol 165, Rab; PLODINE d.d., Ružićeva 29, Rijeka;
PPK BJELOVAR d.d., Đurđevačka cesta 138 i UNION d.d., Rapska 33, Zagreb.

„Obavijest se odnosi isključivo na gore navedeni proizvod.“, poručeno je iz inspektorata.

Zarazna bolest najaktivnija u ljetnim mjesecima

Podsjetimo, Listerija ili listerioza je zarazna bolest koju uzrokuje bakterija Listeria monocytogenes, a u ljudski organizam dospijeva kontaminiranom hranom, tj. bakterijom iz zagađenih mliječnih proizvoda ili sirovog povrća. Navedeni patogeni mikroorganizam prisutan je diljem svijeta u okolišu i crijevima sisavaca, ptica, ljuskara i paučnjaka.

Može uzrokovati pobačaj ili prerani porod u trudnica te zahvatiti svaki organ, čak i središnji živčani sustav (meningitis). Osjetljive skupine su novorođenčad, ljudi stariji od 70 godina i oni s oštećenim imunološkim sustavom.

S obzirom na to da se patogen razmnožava unutar velikog raspona pH i temperature, da je otporan na visoku koncentraciju natrijevog klorida i preživljava zamrzavanje, predstavlja značajan problem za prehrambenu industriju i potencijalnu opasnost za ljudsko zdravlje. Uzročnik se može pronaći u vodi, tlu i životinjskom izmetu, a što se prehrambenih proizvoda tiče, može biti prisutan u: sirovom povrću, zaraženom mesu životinja, nepasteriziranom mlijeku i mliječnim proizvodima, određenoj obrađenoj hrani (npr. meki sirevi). Većina zaraza događa se između srpnja i kolovoza.

10 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari