Izmjenama Kolektivnog ugovora radnici u graditeljstvu dobivaju 10 posto veće plaće

Potpisivanje novog Kolektivnog ugovora za graditeljstvo, Foto: Promo

Udruga poslodavaca graditeljstva pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) i Sindikat graditeljstva Hrvatske potpisali su sedme izmjene i dopune Kolektivnog ugovora za graditeljstvo, koje će svim grupama radnika u tom sektoru od 1. travnja osigurati oko deset posto veće plaće.

U odnosu na važeću osnovnu plaću, koja je ugovorena od 1. rujna prošle godine, socijalni partneri od 1. travnja podižu je u rasponu od sedam do 13 posto. U usporedbi s 2022. godinom, rast plaća iznosi između 17 i 25 posto, a u odnosu na 2020. godinu između 18 i 52 posto.

Ugovor su, stoji u priopćenju, potpisali predsjednik HUP-Udruge poslodavca u graditeljstvu, Mirko Habijanec, i predsjednica Sindikata graditeljstva Hrvatske, Jasenka Vukšić.

Iako je od prethodnih izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora, proteklo tek sedam mjeseci, sukladno novim ekonomskim okolnostima, socijalni partneri, u cilju održivog razvoja građevinskog sektora, dodatno jačaju važnost njegove učinkovite primjene i položaj radnika.

“Naravno da je najveći problem izostanak kontrola isplate plaća po kolektivnom ugovoru. Državni inspektorat nije nam u stanju to odraditi i zato smo mi napravili ovo da mu pomažemo, da pomažemo državi da bi spriječili nelojalnu konkurenciju, odnosno crnu i sivu ekonomiju”, naglasio je Habijanec, dodavši da je bruto prosječna plaća u graditeljstvu Hrvatske između 1.200 i 1.500 eura.

Istaknuo je da osnovica plaće jednog kvalificiranog radnika, za istu kvalificiranost, odnosno za istu grupu, treba biti jednaka u cijeloj državi.

Rekao je i da mnoge strane tvrtke koje rade u Hrvatskoj, pogotovo iz istočnih i dalekih zemalja, plaćaju radnike manje nego što im plaćaju hrvatski poslodavci.

“To je nelojalna konkurencija, to se ne smije događati u Europi, to se ne smije događati nigdje”, ustvrdio je Habijanec.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari