Nikoga ne iznenađuje da je Italija najveći proizvođač i izvoznik tjestenine u Europskoj uniji (EU), no ipak je zanimljivo vidjeti što konkretno pokazuju brojke i kako u svemu stoji Hrvatska.
U 2024. godini zemlje EU-a su proizvele šest milijuna tona tjestenine u vrijednosti od 9,1 milijarde eura.
U usporedbi s 2023. godinom vrijednost proizvodnje je porasla tri posto, a ukupno proizvedene količine pale su za pet posto.
Više od dvije trećine ukupne količine tjestenine proizvedene su u Italiji. Brojka je 69 posto, a količina 4,1 milijun tona.
Druga, ali daleko iza po količini, je Španjolska koja je proizvela 367 tisuća tona ili šest posto od ukupne količine. Na trećem je mjestu Njemačka s 290 tisuća tona, odnosno pet posto.
Hrvatska je u prošloj godini proizvela 15,7 tisuća tona tjestenine. Slovenija je, primjerice, proizvela tek 3,7 tisuća tona.
Više od polovice izvezene tjestenine odnosilo se na trgovinu unutar EU-a.
Tako su u prošloj godini zemlje članice izvezle 2,9 milijuna tona, a uvezle 1,7 milijuna tona.
Tu je, logično, Italija opet na vrhu s izvozom 2,2 milijuna tona tjestenine što je više od tri četvrtine ukupnog izvoza ili 77 posto. Španjolska je izvezla 131 tisuću tona što je pet posto udjela u ukupnom izvozu.

U ostalim zemljama EU-a je završilo 55 posto izvezenih količina dok je 45 posto našlo svoje odredište izvan EU-a.
Među trećim zemljama glavni uvoznici europske tjestenine bili su Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD. Ujedinjeno Kraljevstvo je kupilo 25 posto tjestenine koja je otišla izvan EU-a, a SAD 23 posto.
Na uvoznoj strani priče na prvom je mjestu Njemačka koja je uvezla 468 tisuća tona ili 28 posto ukupnog uvoza. Druga je Francuska s 372 tisuće tona ili 22 posto udjela u uvozu.
Zgodno je napomenuti da su brojke koje je objavio Eurostat izašle upravo uoči Svjetskog dana tjestenine koji se obilježava 25. listopada.
Pročitajte još:
Naime, na svjetskom kongresu o tjestenini koji je održan 25. listopada 1995. godine proizvođači iz raznih dijelova svijeta su se usuglasili da taj popularni prehrambeni proizvod zaslužuje jedan dan u godini kada će ga se obilježiti. Od 1998. se onda taj datum slavi kao Svjetski dan tjestenine.
U sklopu toga se uvijek poziva obitelji, profesionalne kuhare i restorane da taj dan proslave isprobavanjem nekog novog recepta s tjesteninom.










17 Odgovora
Di smo mi od Italije
Naravno da je Italija vodeća u proizvodnji tjestenine kad je to njena domovina a mi ne kaskamo pošto imamo njihov utjecaj u mediteranskoj kuhinji Dalmacije…
Još malo pa ih prestignemo.
Kupujem samo Barilu najbolja tjestenina.
Italija i dalje dominira proizvodnjom i izvozom tjestenine u EU, dok Hrvatska ostaje mala, s tek 15,7 tisuća tona. Ipak, rast vrijednosti proizvodnje pokazuje da popularnost i tržišni potencijal ovog proizvoda i dalje jačaju.
Impresivna razlika u proizvodnji tjestenine – Italija je stvarno veliki igrač, a Hrvatska bi mogla iskoristiti priliku za rast u tom sektoru.
Nista cudno
Cuj to da bude Svjetski dan tjestenine, bravo!
Volim tjesteninu iako mi nije prvi izbor kad bih morala birati.
Talijani su poznati po tjestenini, mi po prasetini..
Ne možemo se mi mjeriti sa jednom Italijom u proizvodnji tjestenine
Sta je tu čudno
A tko će drugi nego talijani
Možda smo na dobrom putu, samo treba više volumen i raznovrsnosti
Isključivo Barila
Samo da se deblja
Barila je užasne kvalitete