Hrvatski prijevoznici u prvih šest mjeseci prevezli 41 milijun putnika

pixabay.com
Vlak, ilustracija; Foto: Pixabay.com

Hrvatski prijevoznici su svim vrstama prijevoza u prvoj polovici godine prevezli gotovo 41 milijun putnika, što je tek 0,6 posto manje nego u istom razdoblju lani, pri čemu su manje putnika imali samo u autobusnom prijevozu, pokazali su podaci DZS-a.

Od ukupnog polugodišnjeg broja prevezenih putnika u svim vrstama prijevoza u Hrvatskoj, samo u drugom tromjesečju prevezeno ih je nešto više od polovice ili 22,8 milijuna, što je za gotovo 12 posto manje nego u istom tromjesečju 2022. godine.

Kako na polugodišnjoj tako i na razini dugog tromjesečja, putnika je bilo manje u cestovnom linijskom prijevozu autobusima, za 29,3 posto, dok su s 24,7 posto više putnika letjeli hrvatski zračni prijevoznici, a i hrvatski brodari su u pomorskom i obalnom prijevozu imali devet posto više putnika.

Iako je cestovni linijski prijevoz autobusima u prvih šest mjeseci 2023. imao manje putnika nego u isto vrijeme 2022., ipak je u tom prijevozu zadržan najveći udjel prevezenih putnika s nešto malo iznad 50 posto, odnosno s 22,1 milijun putnika. To je i 16,2 posto manje nego u prvoj polovici prethodne godine, pri čemu je manje putnika bilo i u unutarnjem i u međunarodnom prometu.

S prevezenih 12,2 milijuna putnika u pola godine slijedi željeznički prijevoz, koji je tako u najvećem plusu u odnosu na isto razdoblje lani (38 posto), dok je na trećem mjestu pomorski obalni prijevoz sa 5,3 milijuna putnika ili 8,5 posto više.

Znatniji porast broja putnika od 32,1 posto imao je, po podacima DZS-a, zračni prijevoz, sa 1,2 milijuna putnika

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari