Goldman Sachs: Vjerovatnost za recesiju u SAD smanjena na 15 posto

WikiMEdia
Goldman Sachs, arhiv Foto: https://commons.wikimedia.org/

Goldman Sachs je smanjio svoju vjerojatnost da će recesija u SAD-u početi u sljedećih 12 mjeseci na 15 posto, s ranijih predviđanja od 20 posto.

Kontinuirana pozitivna inflacija i podaci o tržištu rada doveli su do smanjenja, napisao je u bilješci glavni ekonomist Goldman Sachsa, Jan Hatzius, izvjestio je Reuters.

Investicijska banka priopćila je kako očekuje ponovno ubrzanje realnog raspoloživog dohotka iduće godine na temelju kontinuiranog solidnog rasta broja radnih mjesta i povećanja realnih plaća.

Također, Hatzius je primijetio da će se kočnica stezanja monetarne politike nastaviti smanjivati ​​prije nego što “u potpunosti nestane” početkom 2024. Potrošnja potrošača u SAD-u ubrzala se u srpnju, ali usporavanje inflacije ojačalo je očekivanja da će Federalne rezerve zadržati kamatne stope.

Goldman Sachs navodi da vjeruje da pristup predsjednika Fed-a, Jeromea Powella – „nastavi pažljivo“ signalizira da povećanje u rujnu “nije na stolu” i da je prepreka za povećanje u studenom – “značajna”.

Goldman je dodao i da očekuje “vrlo postupno” smanjenje od 25 baznih bodova po kvartalu počevši od drugog kvartala 2024.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari