EU odobrila Lufthansi kupnju udjela u talijanskom ITA Airwaysu

Pixabay.com
Lufthansa, Foto: Pixabay.com

Lufthansa je u srijedu dobila antimonopolsko odobrenje Europske unije za kupnju 41 posto dionica ITA Airwaysa koje će platiti 325 milijuna eura.

To će, piše Reuters, povećati prisutnost Lufthanse na unosnom tržištu južne Europe, a riječ je o jednoj od tri visokoprofilne sektorske transakcije u Europi.

Podsjetimo, sporazum o kupnji udjela u ITA Airwaysu postignut je još u svibnju prošle godine, no Europska komisija u siječnju je otvorila temeljitu istragu sumnjajući na, među ostalim, moguće ograničavanje konkurencije na rutama koje Italiju povezuju sa SAD-om, Kanadom, Japanom i Indijom.

Prema sporazumu, Lufthansa može steći još 49 posto dionica talijanskog zračnog prijevoznika od 2025., pod određenim uvjetima, te preostalih 10 posto kasnije.

Lufthansa i ITA pristale su ustupiti talijanske kratke linije jednom ili dvama rivalima, objavila je Europska komisija, nakon čega je njemački zračni prijevoznik potvrdio kako je u pregovorima s Easyjetom i španjolskim niskotarifnim prijevoznikom Voloteom.

Izvršni direktor Lufthanse Carsten Spohr rekao je na tiskovnoj konferenciji u Rimu da je ITA-ino čvorište zračne luke Fiumicino omogućilo grupi bolji pristup Africi i Latinskoj Americi te da ima puno prostora za rast.

Dionice Lufthanse porasle su 2,5 posto nakon objave.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari