Ekonomski institut prognozira rast BDP-a u drugom kvartalu za 2,9 posto

pixabay.com
Procjene o rastu BDP-a u Hrvatskoj, ilustracija Foto: Pixabay.com

Analitičari Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ) na osnovu kretanja vrijednosti CEIZ indeksa za lipanj procjenjuju da će u drugom tromjesečju ove godine hrvatsko gospodarstvo rasti za 2,9 posto u odnosu na isti kvartal prošle godine, objavila je Hina. “U lipnju 2023. CEIZ indeks ostvario je smanjenje vrijednosti od 0,57 indeksnih bodova u odnosu na isti mjesec 2022. godine.

Istovremeno, vrijednost indeksa u odnosu na prethodni mjesec bila je manja za 0,01 indeksni bod”, prenijela je Hina sa EIZ internet stranica. Promatrano po komponentama indeksa, veću desezoniranu vrijednost u lipnju u odnosu na svibanj ove godine zabilježile su dvije komponente indeksa – indeks obujma industrijske proizvodnje i prihod državnog proračuna od poreza na dodanu vrijednost (PDV).

Promet u trgovini na malo i broj dolazaka turista ostvarili su smanjenje mjesečne desezonirane vrijednosti, navodi se u objavi EIZ-a. Sve četiri komponente indeksa ostvarile porast vrijednosti u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, ističu analitičari Instituta. “Opisano kretanje indeksa sugerira da ekonomska aktivnost u hrvatskom gospodarstvu u drugom tromjesečju 2023. blago ubrzava u odnosu na prethodno tromjesečje.

Na osnovi kretanja vrijednosti indeksa možemo procijeniti da će u drugom tromjesečju 2023. hrvatsko gospodarstvo rasti za 2,9 posto u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine”, navodi se u objavi EIZ-a, uz napomenu da je mjesečna procjena stope rasta BDP-a na temelju vrijednosti CEIZ indeksa indikativna i treba je koristiti prvenstveno kao informaciju o tekućem stanju i smjeru kretanja poslovnog ciklusa u Republici Hrvatskoj.

CEIZ indeks je koincidentni ekonomski indikator, odnosno mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na EIZ-u, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnoga ciklusa.

Ovaj je indeks jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija, a za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, CEIZ indeks daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja. Državni zavod za statistiku bi prvu procjenu BDP-a za drugo tromjesečje ove godine trebao objaviti 29. kolovoza.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari