EK: Kohezijska politika EU povećat će hrvatski BDP za osam posto do 2030.

Freepikcom
Zastava EU, Foto: Freepik.com

Kohezijska politika Europske unije pridonijet će rastu hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za osam posto do kraja 2030. godine, objavila je Europska Komisija u svom izvješću o koheziji.

Kohezijska politika ima znatne i pozitivne učinke za Europu u cjelini, navodi Komisija, dodajući da bi kohezijski programi za programska razdoblja od 2014.-2020. i 2021.-2027. mogla povećati BDP Europske unije za 0,9 posto do kraja 2030. godine.

Komisija ističe da su ti pozitivni učinci dugotrajni i da bi do 2043. kohezijska politika mogla pridonijeti rastu BDP-a u EU za 0,6 posto. Taj učinak je najveći u manje razvijenim zemljama, pa će tako hrvatski BDP biti viši za osam posto 2030. godine, poljski i slovački za šest posto, litavski za pet posto nego u slučaju da nema kohezijske potpore.

Najveću pomoć po stanovniku primaju manje razvijene zemlje. Tako je u programskom razdoblju 2014.-2020. Estonija imala 404 eura po stanovniku godišnje, Slovačka 381 euro, Litva 358, Latvija 346, Portugal 322, Hrvatska 319 eura.

„Financiranje iz kohezijskih fondova predstavlja značajnu injekciju u sva manje razvijena gospodarstva, dosežući 2,7 posto BDP-a u Hrvatskoj, 2,6 posto u Mađarskoj i 2,4 posto u Poljskoj, Slovačkoj i Litvi“, stoji u izvješću.

Ostvaren je i velik napredak u smanjenju postojećih razlika među državama članicama i regijama. Međutim, razlike u regijama unutar država članica i dalje su velike, a u mnogima se i povećavaju. Najveće razlike u razvijenosti regija unutar država članica su u Bugarskoj, Hrvatskoj i Češkoj, ali se povećavaju i u Danskoj, Grčkoj i Francuskoj. S druge strane, razlike se smanjuju u Portugalu, Austriji, Belgiji i Njemačkoj.

U deset godina nakon velike financijske krize iz 2009. godine više od 25 posto stanovništva EU još živi u područjima u kojima se BDP po stanovniku nije vratio na pretkriznu razinu.

Pixabay.com
Euri, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

„To se odnosi na sve stanovništvo Grčke i Cipra, na 80 posto stanovnika Italije, 75 posto Finaca, trećinu stanovnika Španjolske i Austrije. U većini novih članica BDP po stanovniku vratio se na pretkriznu razinu u gotovo svim regijama, ali u Rumunjskoj 40 posto, te u Hrvatskoj 25 posto stanovnika živi u regijama gdje to nije slučaj“, pokazuje izvješće.

Stopa zaposlenosti snažno je rasla u razdoblju od 2013. do 2022., više od deset posto, u Hrvatskoj, Grčkoj, Španjolskoj i Rumunjskoj, prenosi Hina. Još je više rasla, 15 ili više posto, na Malti i u Mađarskoj.

EU u cjelini napreduje prema zacrtanom cilju o stopi zaposlenosti od najmanje 78 posto za osobe u dobi između 20 i 64 godine. Neke od njih su već na 80 ili više posto – Nizozemska, Švedska, Estonija, Češka, Njemačka, Malta, Mađarska i Danska. Najmanji rast stope zaposlenosti imala je Italija, pet posto, koja je 2022. godine imala najnižu stopu u EU-u – 65 posto.

U više regija u državama članicama, među njima i u Panonskoj Hrvatskoj, stopa zaposlenosti bila je ispod 66 posto 2022. godine.

EU bilježi rast stanovništva u glavnim i većim gradovima te obalnim područjima, dok se smanjuje broj ruralnog stanovništva, posebice u Hrvatskoj, Portugalu, Španjolskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj i baltičkim zemljama.

Komisija navodi da se stanovništvo u EU sve više koncentrira u većim gradovima, smanjuje u ruralnim područjima te da se ne očekuje da će se taj trend preokrenuti, iako će se prosječna brzina urbanizacije ponešto smanjiti, posebice u zemljama koje su već visoko urbanizirane.

Procjenjuje se da će broj stanovnika u dobi do 19 godina do 2040. godine biti smanjen za preko devet posto, a u nekim zemljama poput Litve, Latvije, Poljske, Rumunjske, Hrvatske, Bugarske, Italije i Španjolske još i više.

Tijekom 2023. godine oko šest posto stanovništva u EU u dobi između 16 i 74 godine uopće nije koristilo internet. U Hrvatskoj je taj postotak još veći, 14 posto, Grčkoj i Portugalu 13 posto, Bugarskoj 12 posto.

Komisija objavljuje izvješće o koheziji svake tri godine. Riječ je o opsežnom dokumentu od 300 stranica koji daje detaljnu sliku razvijenosti i stanja EU u cjelini, država članica i regija.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari