Dodijeljeni ugovori za javnu turističku infrastrukturu vrijedni 106 milijuna eura

Dodjela ugovora o financiranju javne turističke infrastrukture temeljem javnog poziva, Foto: Hina/Zvonimir Kuhtić

Ministrica turizma i sporta RH, Nikolina Brnjac, dodijelila je ugovore za 16 projekata izgradnje ili obnove javne posjetiteljske te infrastrukture aktivnog i lječilišnog i wellness turizma, ukupne vrijednosti 106,4 milijuna eura, koji su većinom na kontinentu i pridonose cjelogodišnjem i održivom turizmu.

Riječ je bespovratnim sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) za poziv “Regionalna diversifikacija i specijalizacija hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti”, namijenjenima za ulaganja u javnu turističku infrastrukturu, čija je važnost istaknuta i u Strategiji razvoja održivog turizma do 2030. godine.

“Ova su ulaganja usmjerena na razvoj, prilagodbu te zelenu i digitalnu tranziciju javne turističke infrastrukture. Svi odabrani projekti morali su zadovoljiti visoke kriterije prihvatljivosti, posebice u dijelu koji se odnosi na održivi razvoj, zaštitu okoliša i prirode. Ulaganja se odnose i na postizanje više razine energetske učinkovitosti, obnovljive izvore energije, uvođenje zelenih tehnologija i poslovnih modela koje doprinose zelenoj tranziciji, smanjenju utroška energije i vode, smanjenje nastanka otpada i slično”, rekla je ministrica Brnjac.

U tim će se područjima graditi nova i prilagoditi postojeća javna turističke infrastruktura, prenosi Hina, dok su u područjima s najvišim indeksom turističke razvijenosti ulaganja usmjerena na prilagodbu postojeće javne turističke infrastrukture.

Ugovori su za bespovratna sredstva dodijeljeni za rekonstrukciju dvorca Inkey u funkciji razvoja wellness turizma, unapređenje smještajnih kapaciteta i infrastrukture Specijalne bolnice Naftalan u funkciji razvoja zdravstvenog turizma (Welltur Naftalan), rekonstrukciju zgrade Fontana u Toplicama Lipik u hotel u funkciji zdravstvenog turizma, poboljšanje kvalitete postojećih i uvođenje novih usluga u zdravstvenom turizmu Specijalne bolnice ortopedije Biograda na moru te za ulaganje u modernizaciju smještajnih kapaciteta Thalassotherapie Crikvenica s ciljem razvoja lječilišnog i wellness turizma.

Ugovore su dobili i predstavnici projekta revitalizacije lječilišnog centra Veli Lošinj kroz digitalnu i zelenu tranziciju, unapređenje ponude lječilišnog i wellness turizma Daruvarskih toplica kroz razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti, bazenski kompleks u Velikom Korenovu Terme Bjelovar, rekonstrukcija i prenamjena Dvorca Feštetić u interpretacijski centar, Interpretacijski centar Bolenov dravski put te Interpretacijski centar Palača međimurske popevke.

Tu su još i projekti ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti na području općine Velika Ludina s ciljem doprinosa regionalnoj diversifikaciji i specijalizaciji, razvoj infrastrukture aktivnog turizma u općini Rovišće, Sportsko rekreacijski centar općine Nijemci, projekt Vrata Papuka i revitalizacija planinarsko-posjetiteljske infrastrukture Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje.

Ministrica Brnjac je rekla i da su sredstva za projekte zdravstvenog turizma osim iz NPOO-a osigurana i dodatno odlukom Vlade RH iz državnog proračuna, te da su sveukupno za turizma osigurali ogromna sredstva, a i najviše do sada primjerice za parkove prirode Žumberak i Papuk.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari