Čelni ljudi banaka u Hrvatskoj o novim izazovima

HUB/PR
27. znanstveno-stručna konferencija Financijsko tržište, Opatija, Foto: HUB/PR

Hrvatski građani nisu osjetili rast kamatnih stopa jer je Hrvatska bila zaštićena  od nagle promjene monetarne politike u odnosu na građane drugih država EU, što je djelomično i posljedica regulacije, rekao je Ivan Vlaho, predsjednik Uprave Zagrebačke banke, na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji koju organizira Hrvatska udruga banaka (HUB) o temi „Izazovi suvremenog bankarstva“.

„Ulazak u eurozonu svakako je doprinio stabilnosti. Potrošači očekuju sigurnost i brzinu. Naravno, cijena je univerzalno očekivanje u svim industrijama. U toj vrsti očekivanja moramo biti bolji. Neke industrije slušajući svoje klijente u iznimno kratkom roku, u tjedan dva, mogu isporučiti novi proizvod. Banke su visoko regulirane i to ne mogu. Kod nas se to svodi na pojednostavljenje usluga da klijentima život bude jednostavniji“, zaključio je Vlaho.

Hrvatska od svih zemalja CEE regije ima kumulativno najnižu inflaciju, ocijenio je Dinko Lucić, predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb.

„Puno klijenata zaštićeno je i ugovaranjem fiksne kamatne stope. Naravno, ponuda i potražnja igraju veliku ulogu. Snažna konkurentnost među bankama dovodi do niskih cijena“.

Gotovo cijela Europa je u trendu niskog gospodarskog rasta ili stagnacije, rekao je Christoph Schoefboeck, predsjednik Uprave Erste banke, analizirajući kretanje gospodarstva hrvatskih trgovinskih partnera.

„Posljednje dvije tri godine Hrvatska ima snažniji rast, rast BDP-a je oko tri posto, što je više nego tri puta brže u odnosu na naše trgovinske partnere. Ove godine ne očekujem smanjenje profitabilnosti banaka, imamo visoku razinu kapitala što je posljedica dugogodišnje regulacije. Ako bi EU ušla u recesiju, to ćemo svi osjetiti“, rekao je Schoefboeck.

Ivan Šimičević, član Uprave OTP banke, naglasio je da Hrvatska može biti sretna što ima ovakvu regulativu jer bi u suprotnome imali puno veće posljedice inflacije.

S druge strane, regulativa traži kontinuiranu prilagodbu, generira dodatne troškove. Rješenja treba tražiti negdje drugdje – automatizacija i dizanje produktivnosti. Regulativa dosta utječe na to kako dizajniramo proizvode, kako pružamo uslugu klijentu. Uvijek je važno odvagnuti i primarno voditi brigu o zaštiti i sigurnosti klijenata“ rekao je Šimičević.

Sudionici ovog panela razgovarali su i o umjetnoj inteligenciji odnosno jačanju kibernetičke sigurnosti istaknuvši da bankarski sektor već godinama razrađuje i usavršava nove tehnologije – ali da bez čovjeka sustav ipak neće moći.

GIU HRVATSKA UDRUGA BANAKA

Nova Ves 17, 10000, Zagreb, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
939.184,82 (2022)
Broj zaposlenih:
8 (2022)

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari