Australija kaznila X s gotovo 400.000 dolara zbog ignoriranja upita o dječjoj pornografiji

Foto: Brett Jordan/Pexels

Australija je u ponedjeljak izdala novčanu kaznu od 610.500 australskih dolara (386.000 USD) protiv tvrtke ranije poznate kao Twitter, jer nije adekvatno odgovorila na zahtjeve za otkrivanjem informacija o tome kako se odnosi prema sadržajima vezanim uz seksualno zlostavljanje djece.

Australsko povjerenstvo za e-sigurnost, tamošnji regulator za sigurnost na internetu, u ponedjeljak je u izjavi istaknulo kako X nije odgovorio na brojna pitanja o načinu na koji se nosi s problemom dijeljenja i objavljivanja takvih materijala.

Platforma, navode, nije pružila nikakav odgovor na neka pitanja, ostavljajući dijelove potpuno praznima ili dajući odgovore koji su bili nepotpuni ili netočni.

“Twitter/X je javno izjavio da je borba protiv seksualnog iskorištavanja djece prioritet broj 1 za tvrtku, ali to ne može biti samo prazna priča, moramo vidjeti riječi potkrijepljene opipljivim djelovanjem”, rekla je povjerenica za e-sigurnost Julie Inman Grant.

U veljači je povjerenstvo poslalo upit na adrese pet tehnoloških tvrtki – X, TikTok, Google (uključujući YouTube), Discord i Twitch – o koracima koje poduzimaju kako bi se uhvatili u koštac s “proliferacijom” zločina protiv djece koji se događaju na njihovim platformama.

“Njihovi odgovori otkrili su zabrinjavajuće nedostatke i nedosljednosti”, rekla je Inman Grant i pojasnila kako je X-ovo ignoriranje njihovog zahtjeva bilo “ozbiljnije” od onoga drugih tvrtki.

Na pitanje o mjerama koje platforma ima za sprječavanje dotjerivanja djece od strane seksualnih grabežljivaca, X je tako odgovorio da to “nije usluga koju koristi veliki broj mladih”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari