Analitičari tvrde da je američko gospodarstvo u recesiji usprkos snažnom rastu broja zaposlenih

Wall Street, ilustracija Foto: Pixabay

SAD bi mogao zabilježiti porast broja otkaza, a postoji jedan pokazatelj na tržištu rada koji sugerira da je recesija već pogodila američko gospodarstvo, prema iskusnoj tržišnoj prognostičarki Danielle DiMartino Booth.

Quill Intelligence Research ukazuje na zabrinjavajuće pokazatelje na tržištu rada, unatoč snažnom porastu broja radnih mjesta. Američko gospodarstvo je u ožujku zaposlilo 303.000 radnika, ali stopa nezaposlenosti stalno raste, popevši se s najnižih 3,4% u travnju 2023. na oko 3,8% u ožujku, prenosi Business Insider.

Od veljače, tržište rada ukazuje na povijesni pokazatelj recesije kada stopa nezaposlenosti poraste 0,35% iznad svoje najniže razine ciklusa i drži se iznad te razine najmanje tri mjeseca. To je bio slučaj s recesijom 2008., istaknula je Booth.

“Dakle, mi smo u recesiji, što se tiče stope nezaposlenosti”, izjavila je Booth prošlog tjedna.

Ove godine smanjio se broj radnih mjesta. Ukupni broj otkaza porastao je za gotovo 10% u odnosu na prethodnu godinu u veljači, prema podacima Federalnih rezervi – a otpuštanja radnika mogla bi se ubrzati u nadolazećim mjesecima, predviđa Booth, s obzirom na to da otpuštanja obično rastu kako tvrtke objavljuju prihode.

Procijenila je da bi otpuštanja za ovu godinu mogla porasti na 370.000 do kraja travnja. To bi bio najveći broj otpuštanja zabilježen u prva četiri mjeseca godine još tamo od 2009. godine, nakon Velike financijske krize, rekla je.

Booth je mjesecima upozoravala na nadolazeći val gubitaka radnih mjesta. Važni kanadski ekonomist David Rosenberg također je predvidio da bi stopa nezaposlenosti mogla porasti na oko 5% do kraja godine kako recesija pogađa gospodarstvo.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari