Primorac: Hrvatska je rastom BDP-a u posljednjem kvartalu 2023. ostvarila najveći rast u EU

Hina
Ministar financija RH, Marko Primorac, Foto: Hina/Edvard Šušak

Ministar financija RH, Marko Primorac, komentirao je podatke o rastu BDP-a, koje je danas objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

“Hrvatska je stopom rasta BDP-a od 4,3 posto u posljednjem kvartalu ostvarila najveći rast u EU. Negativnu stopu imalo je čak osam država, a glavni razlozi tolikog rasta su veća privatna potrošnja za 5,3 posto i rast investicija od šest posto. Premašili smo i projekcije Ministarstva financija prema kojima se očekivao rast od 2,8 posto”, kazao je Primorac na predstavljanju Bijele knjige, tradicionalne publikacije Udruženja stranih ulagača o investicijskoj klimi u Hrvatskoj.

I iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) suglasni da je rast BDP-a potaknut snažnim rastom plaća i primanja zaposlenika u Hrvatskoj, na kojem poslodavci inzistiraju, kao i rastom zaposlenosti. Kažu da rastu i inozemne doznake stanovništvu, kao i potrošačko kreditiranje.

No, dodaju da se nastavlja, nažalost, i realni pad robnog izvoza, iako po blažim stopama nego u prethodnim kvartalima. To je napominju, posljedica stagnacije ekonomskih aktivnosti u EU području, odnosno očekivane recesije u prvoj polovini ove godine te gubitka konkurentnosti hrvatskih izvoznika.

Iz HUP-a komentiraju kako hrvatski izvoznici, kao i sve hrvatske tvrtke, i dalje plaćaju višu cijenu energenata od svoje konkurencije u Europskoj uniji, u kojoj je praksa da tvrtke imaju povoljniju cijenu električne energije od stanovništva.

“Sve više dijelimo i sudbinu tvrtki europodručja po pitanju pogoršanja uvjeta financiranja poduzeća”, kazali su iz HUP-a.

Stoga se, kako navode, bilježi i usporavanje rasta produktivnosti tvrtki zbog čega je jedinični trošak rada u prošloj godini rastao otprilike dva puta više, 12 posto, u odnosu na prosjek EU. U drugoj polovini godine bilježi se manji realni pad prihoda sektora kratkoročnog najma što, kako ističu u HUP-u, sugerira da se postojeći model turizma koji se oslanja na kratkoročni najam u privatnom smještaju suočava s ograničenjima rasta.

“Snažna stopa rasta BDP-a kojom se Hrvatska približava standardu prosjeka zemalja EU svakako je odlična vijest, a da bismo je zadržali fokus mora biti na unaprjeđenju kvalitete strukture rasta BDP-a”, zaključuju iz HUP-a.

Autori: Vladana Kovačević, Vedran Harča

20 Odgovora

  1. Zahvaljujući skoku BDP-a bez problema možemo povećati primanja zaposlenima u javnim službama i državnoj upravi.

  2. Osobna potrošnja svakog građanina lijepe naše je poprilično skočila. Lako tako puniti državni proračun. Pokrenite gospodarstvene grane pa se onda hvalite. Osim turizma, Hrvatska nema ništa čime bi se mogla pohvaliti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari