Povećan kapacitet biometana u EU za 37 posto, Francuska udvostručila dosadašnje kapacitete

Pixabay.com
Zelena tranzicija, Foto: Pixabay.com

Europa je dosegla instalirani kapacitet od 6,4 milijarde kubičnih metara biometana godišnje, a 81 posto kapaciteta odgovara postrojenjima u Europskoj uniji, pokazuju najnoviji podaci europske karte biometana, priopćila je Europska asocijacija za biogas.

Rast 27 zemalja EU u ovom sektoru dosegnuo je 37 posto, dok je kapacitet analiziranih zemalja izvan EU porastao za 20 posto u usporedbi s podacima od prethodnog izvještajnog perioda.

Novi podaci pokazuju 1.548 postrojenja za biometan što je rast od tri posto u broju tvornica u Europi u usporedbi s prethodnim izdanjem, kada je evidentirano 1.174 jedinice. Preko 80 posto prijavljenih postrojenja za proizvodnju biometana sada je spojeno na plinsku mrežu, pri čemu je gotovo polovica njih, odnosno 49 posto spojena na distribucijsku mrežu, a 14 posto na transportnu mrežu.

„Francuska je jedna od zemalja koje vode na putu povećanja biometana i gotovo je udvostručila svoje kapacitete u usporedbi s prethodnim izdanjem ove karte. Italija je također pokazala značajan rast, povećavši broj postrojenja četiri puta i ukupni kapacitet postrojenja više od tri puta, dok Ujedinjeno Kraljevstvo i Danska zadržavaju svoje pozicije među pet najvećih proizvođača biometana u Europi. Njemačka je i dalje najveći proizvođač biometana, ali je pauzirala izgradnju novih postrojenja“, navodi se u izvješću ove asocijacije.

Ukupni instalirani kapacitet europskog biometana može pridonijeti izbjegavanju gotovo 29 milijuna tona emisija CO2 godišnje i proizvesti 830.000 tona organskog gnojiva godišnje. Ova postrojenja također mogu opskrbljivati obnovljivom energijom za pet milijuna europskih kućanstava tijekom cijele godine ili opskrbljivati 145.000 bio-LNG-a tijekom cijele godine, isporučujući dugoročnu energetsku sigurnost Europe i ciljeve ublažavanja klimatskih promjena, podsjećaju iz Europska asocijacija za biogas.

Pixabay.com
Zelena tranzicija, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Do sada je osigurano 25 milijardi eura privatnih ulaganja do 2030., a to će rezultirati ugradnjom 950 novih postrojenja za biometan, kako je objavljeno u nedavnoj analizi Europske udruge za bioplin.

“Karta biometana za 2024. naglašava značajan rast sektora biometana, pokazujući odlučnost industrije u postizanju ciljeva REPowerEU. Kako bi se ovaj napredak održao, ključno je da države članice EU utvrde jasne ciljeve i putove te da sama EU podupre sektor dugoročnim politikama i administrativnim pojednostavljenjem za operatere. Ova će obveza osigurati snažnu i otpornu energetsku tranziciju diljem Europe”, rekla je Giulia Cancian, glavna tajnica Asocijacije.

Ovo peto izdanje ilustrira da je biometan današnje zeleno rješenje. Sinergije prirodnog plina i biometana neprocjenjive su na tehničkoj, ekonomskoj i političkoj razini.

„To čini ovaj obnovljivi plin pogodnim za današnju plinsku infrastrukturu i za naše klijente. S politikama podrške i zajedničkim naporima, možemo pomoći sektorima da se brzo i isplativo dekarboniziraju”, naglasio je Pierre Duvieusart, sponzor područja GIE Biomethane i član uprave GIE.

Rast u sektoru biometana usklađen je s ciljevima za 2030. godinu, navedenima u planu REPowerEU.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari