Pokrenut novi EU projekt izgradnje programa ulaganja za startupe u srednjoistočnoj Europi

Foto: Proxyclick visitor/Pexels

Tijekom 2021. godine, srednjoistočna Europa ostvarila je tek 3,2 posto ukupnih europskih ulaganja u poduzetnički kapital. Startup tvrtke u regiji ostvarile su još lošije rezultate te su primile prosječna ulaganja u poduzetnički kapital u iznosu od 1,2 milijuna eura, odnosno tek trećinu europskog prosjeka od 3,8 milijuna eura.

Razlozi za takvo stanje uključuju manji broj mogućnosti ulaganja u poduzetnički kapital, kao i mali broj ulagača i nespremnost na prekogranično ulaganje kapitala.

Upravo ove probleme trebao bi riješiti Healthy Investment Central Eastern Europe (HICEE), novi projekt koji financira Europska unija, a čiji je cilj izgraditi robustan program ulaganja u ranim fazama poduzetništva u srednjoistočnoj Europi, navodi se u priopćenju.

Cilj projekta HICEE stoga je stvaranje održivih ekosustava za rana ulaganja, privlačenje lokalnih i međunarodnih ulagača, pružanje potpore za ublažavanje rizika, i aktivno dijeljenje uspješnih rezultata, čime se potiče kontinuirana uključenost ulagača.

Prve aktivnosti u sklopu projekta provodit će se u zemljama u kojima su smješteni partneri, a to su Poljska, Mađarska, Slovačka i Slovenija. No, program i mogućnosti osposobljavanja koje projekt nudi proširit će se i na druge europske regije, poput Hrvatske.

Očekuje se da će zbog ovog programa, najmanje deset organizacija za pružanje potpore pokretanju poslovanja, kao što su, primjerice, uredi za prijenos tehnologije, biti opremljeno novim metodologijama.

Osim toga, cilj programa jest obučiti dodatnih trideset instruktora koji bi mogli utjecati na čak 150 inovacijskih projekata/startup tvrtki godišnje.

Od ostalih očekivanih rezultata, kako je priopćeno, treba spomenuti i provjeru spremnosti 25 startup tvrtki u zdravstvenom sektoru za napredna ulaganja na međunarodnim tržištima i privlačenje milijuna u obliku zajedničkih prekograničnih ulaganja.

Digitalni priručnici za ulaganja i bijela knjiga o ulagačkim politikama, koji će se objaviti u sklopu projektne posvećenosti razmjeni znanja, poslužit će kao vodiči za ulagače i doprinijeti informiranijoj i osnaženoj ulagačkoj zajednici.

Projekt HICEE, koji je usmjeren na urede za prijenos tehnologije, sveučilišta, ulagače i inovatore, naglašava suradnju za održive inovacije u regiji. Programom se nastoji ostvariti izravna suradnja s Europskim investicijskim fondom, regionalnim i nacionalnim agencijama za inovacije te tvorcima europskih politika kako bi se stvorilo okruženje pogodno za dugoročni rast.

Projektni konzorcij predvode EIT Health, vodeća europska mreža zdravstvenih inovatora, kao i dio Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT), tijela Europske unije.

Projektni partneri predstavnici su pružatelja usluga ubrzanja poslovanja i ulagačkih mreža u Mađarskoj, Poljskoj, Slovačkoj i Sloveniji, kao i inovacijskih centara u Belgiji i Nizozemskoj.

Dvogodišnja inicijativa strateški se provodi u okviru vodećeg programa Europske unije za istraživanje i inoviranje Obzor Europa.

6 Odgovora

  1. Pa tih start up-ova ko u priči.
    Fora mi gledat to na tv- u, njihove priče su baš zanimljive.
    I bravo za podršku od strane stručljaka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari