Najranija berba grožđa u zadnjih 30 godina u vinogradima Agrolagune, Belja i Vupika

Pixabay.com
Berba grožđa, ilustracija, Foto: Pixabay.com

U vinogradima Agrolagune, Belja i Vupika je berba grožđa ove godine, zbog klimatskih okolnosti, krenula najranije u zadnjih 30 godina, a zbog specifične godine, koja je bila topla i hladna te kišovita i suha, očekuju snažna i autentična vina.

Osim ranog početka, ova berba će, kako su naveli, biti zapamćena po iznimno visokim temperaturama i dugim toplinskim valovima tijekom kolovoza te početkom rujna koji su značajno otežavali rad beračima. Dosadašnja godišnja proizvodnja vina unutar kompanija Agrolagune, Belja i Vupika bila je na razini 10 milijuna litara vina.

Agrolagunini vinogradi protežu se na 636 hektara na terenima zapadne Istre u okolici Poreča, a uzgaja se 50 posto bijelih i 50 posto crnih sorti. Ovogodišnja berba u Agrolaguni započela je 21. kolovoza s grožđem namijenjenim za proizvodnju pjenušca. Najveći fokus u Agrolaguni je pritom na Malvaziji Istarskoj, koja je ključna autohtona sorta. U berbi sudjeluje 50 berača, uz podršku dva stroja koji rade cijeli dan, dok jedan stroj radi i noćne smjene na najboljim položajima.

Zbog ubrzanog zrenja crnih sorti, ove godine se u Agrolaguni očekuje raniji završetak berbe i to najkasnije u prvom tjednu listopada. Direktor proizvodnje i vinarstva u Agrolaguni Josip Barišić kazao je kako je ova godina bila nevjerojatno izazovna. Vina će, kako je rekao, biti snažna, s izraženim aromama i povećanom strukturom, što je karakteristično za jednu od najtoplijih godina koja je ikada zabilježena.

“Svaka berba i godina nosi svoju specifičnost, a vino odražava te posebnosti. Upravo je to ljepota vinarstva – u svakoj čaši možete osjetiti karakteristike godine, bilo da je topla, hladna, kišovita ili suha. Ova godina bila je spoj svega navedenog”, istaknuo je.

Počeli su, kako je rekao, s hladnim i kišovitim vremenom u periodu cvatnje, što je značajno utjecalo na prinose. Smanjena oplodnja rezultirala je nižim urodom, no s druge strane, manji prinosi donijeli su bolju kvalitetu grožđa zbog veće koncentracije aroma i šećera. Nakon toga, suočili su se s izrazito toplim ljetom jer je više od 20 dana temperatura bila iznad 35 stupnjeva Celzijusa, a noćne temperature nisu padale ispod 30 stupnjeva.

“Takvi uvjeti su iznimno teški za vinovu lozu, jer u tim trenucima biljka gotovo prestaje funkcionirati. Sve to utjecalo je na datume berbe, razvoj aromatskog profila i ostale važne parametre vina. Kad sve to uzmemo u obzir, očekujemo snažna, kompleksna i autentična vina, jedinstvenog potpisa”, istaknuo je Barišić.

Pixabay.com
Grožđe, ilustracija, Foto: Pixabay.com

U Belju su kazali kako je do ove godine bilo nezamislivo da će se grožđe u Podunavlju brati sredinom kolovoza po najvišim ljetnim temperaturama, no iznimno visoke temperature utjecale su na ranije dozrijevanje grožđa. Tako je berba graševine kao najzastupljenije sorte na 564 hektara vinograda u Belju, na južnim padinama Banovog brda u središtu Baranje, započela gotovo mjesec dana ranije u odnosu na prethodnu godinu.

“Period vegetacije loze je krenuo ranije od uobičajenog pa su i sve faze razvoja te sazrijevanja grožđa, uključujući i berbu, uranile u odnosu na višegodišnji prosjek. Nakon kišnog svibnja, lipanj i srpanj su donijeli puno manje oborina s toplim i suhim vremenom, koje se nastavilo u kolovozu i to uz vrlo visoke temperature pa nismo imali više što čekati”, pojasnio je razloge ranije berbe rukovoditelj vinogradarstva u Belju Tomislav Pintarić.

Za Baranju je karakteristična berba u rujnu i listopadu s obzirom na različito dozrijevanje nekoliko sorti, prenosi Hina. Ove godine je dozrijevanje svih sorti došlo ranije i u isto vrijeme, pa je velika prednost Belja upravo berba s dva moderna kombajna koji rade i po noći kako bi sve grožđe ubrali u trenutku pune zrelosti.

Osim berbe kombajnom, u Belju je važna i ručna berba grožđa koja se koristi za premium vina. Dnevno na ručnoj berbi u prosjeku radi oko 70 berača. Ključna prednost u ovako izazovnoj godini, kako su naveli u tvrtki, je i lokacija vinarije u centru vinograda, koja omogućuje brz i efikasan prijevoz grožđa.

Direktorica Vina Belje Suzana Zovko kazala je kako je za ovu berbu ključan rad kombajna. “Imamo iznimno kratke faze dozrijevanja kroz koje grožđe prolazi, neovisno o sorti, zbog čega dolazi do preklapanja. Najveći izazov ove godine je ispoštovati optimalne rokove berbe za svaku sortu i za svaki tip vina koji planiramo proizvesti. Za ovako izazovnu berbu, posebno je važna dobra suradnja i sinergija između vinograda i vinarije kako bi se izvukao maksimum iz grožđa i proizvela prepoznatljiva vina visoke kvalitete”, istaknula je Zovko.

U vinogradima Vupika berba je krenula sredinom kolovoza i to na 115 hektara. Prema riječima rukovoditelja PC Vinogradarstvo i vinarstvo Ivana Rupčića berba je završena početkom prošlog tjedna i to u rekordnom roku.

“U Vupiku smo se fokusirali na berbu kombajnima. Svjesni smo svih izazova koje je donijela ova godina i zadovoljni smo s kvalitetom 1,5 milijuna kilograma ubranog grožđa, od kojeg je polovina graševina”, kazao je.

Poslovni prihodi (EUR):
20.309.854,12 (2023)
Broj zaposlenih:
236 (2023)

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari