Kako se Nvidia od malog igrača u gamingu pretvorila u vladara AI tržišta

Jensen Huang, izvršni direktor Nvidie. Foto: Wikimedia Commons

Nvidia je zahvaljujući novom rastu cijene dionice od 3,5 posto postala najveća svjetska kompanija po tržišnoj kapitalizaciji. Od početka godine vrijednost te dionice veća je za čak 170 posto, čime je tržišna vrijednost tvrtke dosegnula 3.220 milijardi dolara.

U pitanju je kompanija koja je u fokus došla zahvaljujući euforiji oko umjetne inteligencije, točnije iznimno traženim grafičkim procesnim jedinicama (GPU) koje se koriste za obuku modela umjetne inteligencije.

Osnovani su još 1993. godine te su ranije prvenstveno bili poznati po gamingu. Glavni njihov proizvod tada su, naime, bili računalni čipovi koji obrađuju grafiku i koriste se prvenstveno u videoigrama.

Može se reći kako su čitavu AI revoluciju na neki način predvidjeli jer su svojim čipovima krenuli dodavati značajke koje pomažu strojnom učenju, i to puno prije nego što je umjetna inteligencija postala sveprisutan pojam.

Na čelu tvrtke od samih je početaka Jensen Huang, tajvansko-američki inženjer elektrotehnike koji je prethodno bio direktor CoreWarea u LSI Logicu i dizajner mikroprocesora u AMD-u.

Zajedno s njim Nvidiu su osnovali i Chris Malachowsky, inženjer koji je radio u Sun Microsystemsu, te Curtis Priem, ranije viši inženjer i dizajner grafičkih čipova u IBM-u i Sun Microsystemsu. Nvidia se “rodila” na sastanku u restoranu Denny’s uz cestu na Berryessa Roadu u istočnom San Joseu.

Nakon solidnog početka, tvrtka je zapala u probleme pa su 1996. otpustili pedesetak zaposlenih i sva svoja sredstva uložili u proizvodnju tada još netestiranih mikročipova za koje, priznao je Huang jednom prilikom, nije bio siguran ni hoće li raditi.

Kada se proizvod, poznat kao RIVA 128, pojavio u trgovinama, Nvidia je imala dovoljno novca da isplati plaću samo za jedan mjesec. Rizik se se isplatio i Nvidia je u četiri mjeseca prodala milijun RIVA.

Kasnih 1990-ih, Nvidia je bila jedan od 70 startupa koji su slijedili ideju da je grafičko ubrzanje za videoigre put u budućnost.

Prvo veliko priznanje dobili su 2007. kada ih je Forbes proglasio tvrtkom godine. U to vrijeme kreću s akvizicijama drugih kompanija kao što su PortalPlayer i, još važnije, Ageiju čiju su PshyX tehnologiju intergrirali u svoje GPU (grafički čip) proizvode.

Danas dominiraju tržištem AI čipova do te mjere da je Steve Sosnick, glavni tržišni strateg u brokerskoj kući Interactive, komentirao: to je Nvidijino tržište, mi ostali samo trgujemo na njemu.

Tome u prilog ide i primjer biotech tvrtka Terray Therapeutics koja je početkom prošle godine obučavala svoj model za umjetnu inteligenciju Coati s prilično slabim rezultatima. Sve to promijenilo se nakon što je u njih uložila Nvidia i, omogućivši im pristup svojoj tehnologiji, u kratkom roku neusporedivo povećala performanse i mogućnosti tog AI modela.

30 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari