Nikoga ne iznenađuje da je Italija najveći proizvođač i izvoznik tjestenine u Europskoj uniji (EU), no ipak je zanimljivo vidjeti što konkretno pokazuju brojke i kako u svemu stoji Hrvatska.
U 2024. godini zemlje EU-a su proizvele šest milijuna tona tjestenine u vrijednosti od 9,1 milijarde eura.
U usporedbi s 2023. godinom vrijednost proizvodnje je porasla tri posto, a ukupno proizvedene količine pale su za pet posto.
Više od dvije trećine ukupne količine tjestenine proizvedene su u Italiji. Brojka je 69 posto, a količina 4,1 milijun tona.
Druga, ali daleko iza po količini, je Španjolska koja je proizvela 367 tisuća tona ili šest posto od ukupne količine. Na trećem je mjestu Njemačka s 290 tisuća tona, odnosno pet posto.
Hrvatska je u prošloj godini proizvela 15,7 tisuća tona tjestenine. Slovenija je, primjerice, proizvela tek 3,7 tisuća tona.
Više od polovice izvezene tjestenine odnosilo se na trgovinu unutar EU-a.
Tako su u prošloj godini zemlje članice izvezle 2,9 milijuna tona, a uvezle 1,7 milijuna tona.
Tu je, logično, Italija opet na vrhu s izvozom 2,2 milijuna tona tjestenine što je više od tri četvrtine ukupnog izvoza ili 77 posto. Španjolska je izvezla 131 tisuću tona što je pet posto udjela u ukupnom izvozu.

U ostalim zemljama EU-a je završilo 55 posto izvezenih količina dok je 45 posto našlo svoje odredište izvan EU-a.
Među trećim zemljama glavni uvoznici europske tjestenine bili su Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD. Ujedinjeno Kraljevstvo je kupilo 25 posto tjestenine koja je otišla izvan EU-a, a SAD 23 posto.
Na uvoznoj strani priče na prvom je mjestu Njemačka koja je uvezla 468 tisuća tona ili 28 posto ukupnog uvoza. Druga je Francuska s 372 tisuće tona ili 22 posto udjela u uvozu.
Zgodno je napomenuti da su brojke koje je objavio Eurostat izašle upravo uoči Svjetskog dana tjestenine koji se obilježava 25. listopada.
Pročitajte još:
Naime, na svjetskom kongresu o tjestenini koji je održan 25. listopada 1995. godine proizvođači iz raznih dijelova svijeta su se usuglasili da taj popularni prehrambeni proizvod zaslužuje jedan dan u godini kada će ga se obilježiti. Od 1998. se onda taj datum slavi kao Svjetski dan tjestenine.
U sklopu toga se uvijek poziva obitelji, profesionalne kuhare i restorane da taj dan proslave isprobavanjem nekog novog recepta s tjesteninom.









