Hrvatska među najtraženijim odredištima za online najam smještaja

Foto: Cottonbro Studio/Pexels

U smještaju za kratkoročni najam u Europskoj uniji, rezerviranom na internetskim platformama, putnici su u prvih devet mjeseci 2023., ostvarili 546,2 milijuna noćenja ili 12 posto više nego u istom razdoblju 2022. godine, pokazali su podaci Eurostata koji navodi i da je Hrvatska među najtraženijim odredištima za online rezervacije kratkoročnog najma.

Osim što su online rezervacijske platforme ostvarile rast noćenja u odnosu na 2022. godinu, u kratkoročnom su smještaju rasla i u odnosu na pretpandemijsku 2019., i to za čak 29 posto.

U tri ljetna mjeseca, od srpnja do kraja rujna, u EU je putem online plaftormi ostvareno 56,6 posto od ukupnih devetomjesečnih noćenja ili 309,4 milijuna, što je 13,4 posto više nego u trećem tromjesečju 2022., pri čemu je smještaj rezerviran putem platformi Airbnb, Booking, Expedia ili TripAdvisor, čije podatke statistički ured EU, Eurostat, koristi.

Tako je samo u srpnju u EU ostvareno 115,7 milijuna noćenja ili 10,7 posto više nego u srpnju, da bi se u kolovozu to povećalo na 124,7 milijuna noćenja ili 11,7 posto u odnosu na isti mjesec 2022.  godine. 

Podaci Eurostata pokazuju i da se Hrvatska u trećem tromjesečju prošle godine s ostvarenih gotovo 25 milijuna noćenja u smještaju za kratki najam rezerviranom putem spomenute četiri online platforme, našla na četvrtom mjestu u EU.

Pritom je porast noćenja u odnosu na treće tromjesečje 2022. oko devet posto, veći od 7,4 postotnog rasta u Francuskoj koja je na prvom mjestu sa 65,4 milijuna noćenja.

Druga je Španjolska gdje su online platforme zabilježile 12,7 posto ili 56 milijuna noćenja više nego u trećem tromjesečju, a treća je Italija s 48 milijuna noćenja ili 16 posto više.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari