Hrvatska ima najmanju kovanicu na svijetu, ušla u Guinnessovu knjigu rekorda

Hina/Lana Slivar Dominović
Zlatnik Hum, najmanja kovanica na svijetu, ušla u Guinnessovu knjigu rekorda, Foto: Hina/Lana Slivar Dominović

Zlatnik Hum, koji je izradila Hrvatska kovnica novca, ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda kao najmanja prigodna kovanica na svijetu, promjera samo 1,99 milimetara i težine 0,05 grama.

Certifikat za svjetski rekord predstavnicima Hrvatske kovnice novca predao je Victor Fenes, ovlašteni procjenitelj Guinnessove knjige rekorda, potvrdivši kako se radi o najmanjoj kovanici na svijetu.

Zadovoljan je, kaže, što mu se prezentirao kompletan proces izrade najmanje kovanice, koji ukazuje na dugu tradiciju hrvatske numizmatike. Dodao je kako sada, nakon Švicaraca, Hrvatska drži rekord s najmanjom kovanicom na svijetu.

Direktor Hrvatske kovnice novca Robert Blaić kazao je, pak, da to društvo radi već 30 godina i da se bave kovanjem optjecajnog novca, ali proizvode i investicijske zlatnike te srebrnjake.

“Najmanja kovanica na svijetu zlatnik je apoena jedne kune promjera samo 1,99 milimetara i težine 0,05 grama. Na zlatniku su autohtoni motivi hrvatske baštine Hum, najmanji grad na svijetu, i boškarin. Zlatnik Hum izdan je u numizmatičkom kompletu Hum i Zvjezdarnica Višnjan u seriji od svega 199 komada”, rekao je Blaić.

Kovanicu je izdala Hrvatska narodna banka, a otkovana je krajem 2022. godine. Direktorica projekta Ela Genc istaknula je kako je 2020. godine Švicarska kovnica novca srušila isti rekord, izdavši zlatnik promjera 2,96 milimetara s motivom Alberta Einsteina.

“To je bio izazov za naš stručni tim i prihvatili su se posla koji je trajao dvije godine. Kovanica se razvijala, bilo je puno uspona i padova i na kraju smo uspjeli”, rekla je Genc.

Promjer je manji od glave šibice i to je, naglasila je. Komplet je, prenosi Hina, upakiran u specijalnu, vrlo atraktivnu ambalažu i prodan je u roku od jednog dana.

Cijena je bila nešto veća od 22.000 tadašnjih kuna, a sada se navodno prodaje za više od 7.000 eura. Zlatnik su osmislili mladi umjetnici Ana Divković, autorica idejnog rješenja kovanice, i Nikola Vudrag.

8 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari