Hitne izmjene Zakona o stambenom zbrinjavanju građana u kontejnerima, nakon potresa

Foto: Hina

Hrvatski sabor će raspravljati o izmjenama Zakona o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima kojim će se omogućiti da se tijekom ljeta zbrinu građani koji se od potresa 2020.godine, nalaze u kontejnerima. Zakonom se, koji je Vlada Hrvatske uputila u hitnu saborsku proceduru, omogućava da se građane koji se nalaze u kontejnerskim naseljima ili kontejnerima uz obiteljske kuće zbrine u zgrade koje se obnavljaju i grade novčanim sredstvima iz fondova EU te državnog proračuna, a u vlasništvu su države.

Ministar graditeljstva Hrvatske, Brano Bačić, koji je treći ministar ovog resora u ovom mandatu Vlade, želi do kraja ljeta adekvatno zbrinuti građane koji su još u kontejnerskim naseljima ili kontejnerima, smještenima uz njihove razrušene obiteljske kuće.

Od zastupnika, prije nego što odu na dvomjesečnu ljetnu stanku, ministar traži da odobre da smiještanje građana iz kontejnera u čvrste objekte, koji su državnome vlasništvu i čija je obnova i gradnja financirana novcem iz europskih fondova te novcem iz državnog proračuna. Jedini uvjet građanima koji su u kontejnerima da dobiju čvrsti stambeni objekt jeste da u tom objektu namjeravaju doista da i žive i da su prijavljeni na području gdje se on nalazi, prenosi hrt.hr.

Predstavljajući ove zakonske izmjene, resorni ministar, Brano Bačić, iznio je podatak da je od 11 kontejnerskih naselja ukupno, do sada iseljeno njih četiri te da preostalih sedam bi trebalo biti riješeno u samo tri mjeseca. Podsjetio je i da u ovom trenutku je ukupno otvoreno 650 gradilišta, a u samo prvih šest mjeseci ove godine u obnovu je uloženo oko 74,5 milijuna eura. Izmjenama zakona proširuje se i krug korisnika koji mogu ostvariti pravo na darovanje stambene jedinice u državnom vlasništvu na hrvatske branitelje i članove obitelji smrtno stradalog, nestalog ili umrlog hrvatskog branitelja.

Uvjet je da koriste stambenu jedinicu u državnom vlasništvu ili u vlasništvu jedinice lokalne samouprave i prebivaju u njoj. Omogućava se i produljenje roka stambenog zbrinjavanja žrtava nasilja u obitelji – do sada je taj razbio dvije godine, a sada se propisuje maksimalni rok od četiri godine. U poreznom tretmanu izjednačavaju se građani koji temeljem ovog zakona stječu vlasništvo na zgradama i stanovima i građani koji stječu u vlasništvo zemljište za gradnju te neće trebati plaćati porez na promet nekretninama, ali su dužni biti prijavljeni na području na kojem imaju nekretninu.

Zastupnici će u hitnom postupku raspraviti i izmjene Zakona o tržištu električne energije kojim se otklanjaju prepreke koje ograničavajuće djeluju na osnivanje energetske zajednice građana te se jasnije uređuje trajanje energetskog odobrenja. Članom energetske zajednice može biti fizička ili pravna osoba, uključujući jedinice lokalne samouprave, mikropoduzeće ili malo poduzeće čije je mjesto stanovanja, poslovnog nastana ili poslovnog prostora u Hrvatskoj.

Izmjenama zakona se uređuju i postupci izdavanja energetskih odobrenja koja predstavljaju važan korak investitorima, odnosno gospodarskim subjektima, u postupku gradnje proizvodnih postrojenja iz obnovljivih izvora energije. Zastupnici će u hitnoj proceduri raspraviti i izmjene Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji kojima se otklanjaju prepreke koje ograničavajuće djeluju na veće korištenje obnovljivih izvora energije za kućanstva, posebice prepreke za provedbu šireg korištenja obnovljivih izvora energije za samoopskrbu kućanstava.

Također, Agencija za ugljikovodike se imenuje nacionalnim koordinacijskim tijelom za vodik.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari