Draghi s čelnicima velikih kompanija pokušava revltalizirati gospodarstvo EU

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/65/Mario_Draghi_2021_%281%29.jpg/2048px-Mario_Draghi_2021_%281%29.jpg
Mario Draghi, čelnik ESB-a, Foto: Wikimedia Commons/governo.it/it/il-presidente

Čelnik Europske središnje banke (ESB) i bivši talijanski premijer, Mario Draghi, sastao se u Milanu s čelnicima europskih kompanija u potrazi za receptom koji bi trebao poboljšati konkurentnost industrije u EU.

Svjetska banka procjenjuje da je gospodarstvo eurozone u 2023. poraslo samo 0,4 posto, a među problemima izdvojila je kontinuirani pad izvoza u u uvjetima pogoršane cjenovne konkurentnosti i slabe vanjske potražnje.

Visoke cijene energije zakočile su potrošnju kućanstava i poslovanje kompanija, posebno u industriji, a pred kraj godine posustao je i uslužni sektor.

U 2024. gospodarstvo eurozone trebalo bi tek blago ubrzati, uz prognoziranu stopu rasta od samo 0,7 posto, otprilike nižu no što je banka prognozirala prošlog ljeta.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen stoga je zatražila od Draghija da iznese prijedloge za revitalizaciju gospodarstva EU u uvjetima žestoke konkurencije SAD-a i Kine.

Draghi će u petak izvijestiti Bruxelles o dosadašnjim rezultatima na radu izvješća koje bi trebalo biti dovršeno u lipnju ili srpnju.

”Ovo je tek jedan u nizu sastanaka koje održavamo u sklopu sastavljanja izvješća. Današnji su sugovornici predstavnici industrije, koje ću saslušati”, rekao je Draghi novinarima pred početak skupa zatvorenog za javnost.

Draghijevi sugovornici bili su, među ostalima, predsjednik telekomunikacijske tvrtke Vodafone Jean-François van Boxmeer i njegov kolega iz Siemensa Jim Hagemann Snabe, u sastavu poslovnog udruženja Europskog okruglog stola za industriju (ERT), navodi se u priopćenju koje prenosi Hina.

Prihod članova udruge premašuje dva bilijuna eura, a predstavnici kompanija zatražili su na sastanku bolju usklađenost europske regulative i težište na inovacijama.

“Najveći je izazov s kojim se suočavamo uspješna energetska tranzicija koja je nužna kako bismo stabilizirali klimu. Istodobno moramo sačuvati našu industriju i uspješno konkurirati ostatku svijeta, Americi, ali i Kini, i održati aktualnu dinamiku inovacija”, rekao je Boxmeer.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari