BregPremier: Kušanje novih vina Bregovite Hrvatske 24. ožujka u Zagrebu

Bregovita Hrvatska
Vina, Bregovita Hrvatska, Foto: Prorsus/PR

Kušanje novih vina Bregovite Hrvatske, održat će se u ponedjeljak 24. ožujka 2025. godine u hotelu Esplanade u Zagrebu, kada će oko 40 predstaviti više od dvjesto novih vina, najavila je ova Udruga.

Uz vina prošlogodišnje berbe bit će tu i ona starija koja tek sada izlaze na tržište. Većina vinogradara Središnje bregovite Hrvatske prošle je godine imala nikada raniju berbu, što je kako kaže Miroslav Polovanec, predsjednik udruge Bregovita Hrvatska i vinar vinarije Polovanec iz Zagreba – pogodovalo kvaliteti vina.

Jako kolovoško sunce ispratilo je grožđe na putu od vinograda do vinskih podruma, no vinogradari, svjesni nemoći pred klimatskim promjenama, nisu gubili nadu. Upravo naprotiv! Otkrili su da bobice grožđa skrivaju savršenstvo. Omjeri kiselina i šećera u grožđu bili su idealni, a takvi njegovi zaokruženi, skladni okusi nagovijestili su izvrsna vina. Pred vinarima su se otvarali novi izazovi – od rashlađivanja grožđa do brige da se iz mošta izvuče najbolje, ali uspjeh na kraju nije izostao. Sada s nestrpljenjem čekamo vinskim znalcima i drugim zaljubljenicima u vina predstaviti što smo napravili“, rekao je Polovanec.

Mnoga vina koja će biti predstavljena na BregPremieru, imaju veliki potencijal da se s najuglednijih svjetskih ocjenjivanja vina vrate s odličjima.

Porsus komunikacije
Miroslav Polovanec, predsjednik udruge Bregovita Hrvatska, Foto: Prorsus komunikacije

„Iz godine u godinu podižemo kvalitetu naših vina. Na međunarodnim se vinskim natjecanjima borimo s konkurencijom iz najpoznatijih vinarija na svijetu, a u vinskim podrumima sami protiv sebe. Želimo stvarati vina još bolja od onih na koja smo najponosniji. St. Jerome na BregPremieru će predstaviti nekoliko vina, no vjerujem da su dva posebno zanimljiva. Naša regija sauvignonu daje posebnu aromatiku, a traminac s kojim smo prošle godine osvojili zlato na Decanteru, dobio je dostojnog nasljednika. Napravili smo traminac mješavinom dviju berbi – onih iz 2023. i 2024. godine“, kaže Karlo Kramar, direktor vinarije St. Jerome iz Štrigove.

Jasminka Šaško u Esplanadi će sudjelovati u predstavljanju vina dva brenda. Naime, radi kao enologinja Vuglec Brega i svoje vinarije Bornadino.

„Uz odležane pjenušce, crna i bijela vina Vuglec Breg će predstaviti svoj novi pjenušac – muškatni pjenušac za koji vjerujemo da će oduševiti ljubitelje aromatičnih pjenušaca. Moj je pak brend poznat po laganim, svježim, pravim ljetnim vinima koja na tržište izlaze berba za berbom“, rekla je Šaško.

BregPremier je u prvom redu namijenjen poslovnoj javnosti: ugostiteljima, restoraterima, hotelijerima i distributerima pića, no dobrodošli su i građani. Prve potiče da vinske novitete uvrste u svoje vinske karte, a druge na otkrivanje novih omiljenih vina.

porsus komunikacije
Prošlogodišnja berba u vinogradima Bregovite Hrvatske, Foto: Prorsus komunikacije

Na otvorenju će se obratiti Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, prof. dr. sc. Dragan Kovačević, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam, Krunoslav Karalić, ravnatelj Hrvatske agencije za hranu i poljoprivredu te Miroslav Polovanec, predsjednik udruge vinara i vinogradara Bregovita Hrvatska.

Događaj je od 13 do 16 sati rezerviran za poslovnu javnost, navodi se u priopćenju, a njegov dio između 16 i 19 sati je namijenjen građanima.

BregPremier prošle se godine održao pod imenom En Primeur Bregovite Hrvatske, no kako bi se jasnije razlikovao od drugih En Primeura, ove je godine dobio novo ime. Manifestacija će se svake godine održavati prvog proljetnog ponedjeljka.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari