Berkshire Hathaway prodao 39,8 milijuna dolara dionica kineskog BYD

BYD
BYD Tang, Foto: byd.com

Investicijska tvrtka u vlasništvu Warrena Buffetta, Berkshire Hathaway, prodala je 1,3 milijuna dionica proizvođača električnih vozila BYD za 39,8 milijuna američkih dolara, pokazalo je burzovno izvješće u ponedjeljak.

Prodaja je realizirana 11. lipnja a njome je smanjen udio Berkshirea u H-dionicama koje je izdao BYD na 6,90 posto sa 7,02 posto, pokazalo je podnošenje na burzi u Hong Kongu.

BYD Auto Co., Ltd. je automobilska podružnica BYD Company, javno uvrštene kineske multinacionalne proizvodne tvrtke. Proizvodi putnička električna vozila na baterije i plug-in hibridna električna vozila u Kini. Također proizvodi električne autobuse i kamione.

BYD Auto osnovao je u veljači 1995. Wang Chuanfu, nakon što je BYD preuzeo Xi’an Qinchuan Automobile. Prvi automobil koji je dizajnirao BYD, BYD F3, ušao je u proizvodnju 2005. godine. BYD je počeo proizvoditi svoje prvo plug-in hibridno električno vozilo, BYD F3DM već 2008., nakon čega je uslijedilo njegovo prvo proizvodno električno vozilo na baterije, BYD e6, 2009. godine.

U ožujku 2022. godine, BYD je završio proizvodnju automobila s motorom s unutarnjim izgaranjem kako bi se usredotočio na nova energetska vozila. Do rujna iste godine, BYD je prodao gotovo 2,68 milijuna novih energetskih osobnih vozila diljem svijeta

Nakon niza pada prodaje i dobiti, BYD Auto je doživio značajan rast prodaje od 2020. zbog sve većeg tržišnog udjela novih energetskih vozila u Kini. U četvrtom tromjesečju 2023. BYD je bio najprodavaniji proizvođač električnih vozila na baterije u svijetu ispred Tesle.

BYD je također bio najprodavaniji automobilski brend u Kini 2023. godine, prestigavši Volkswagen koji je držao titulu od liberalizacije kineske auto industrije. Tvrtka je također proširila prodaju osobnih automobila na prekomorska tržišta od 2021. godine, uglavnom u Europu, jugoistočnu Aziju, Oceaniju i Latinsku Ameriku.

Za većinu komponenti u vozilima BYD, osim guma i prozora, tvrdi se da se proizvodi unutar BYD grupe.

Grupa upravlja rudnicima litija, preradom litija, proizvodnjom baterija i vlastitom jedinicom računalnih čipova, osiguravajući kontrolu i fleksibilnost u troškovima i obujmu proizvodnje. Od 2023. podružnica za baterije tvrtke BYD Company FinDreams Battery drugi je najveći svjetski proizvođač baterija za električna vozila. Specijalizirana je za litij-željezo-fosfatne (LFP) baterije, uključujući BYD-ovu vlastitu Blade bateriju, jedinu bateriju na svijetu koja je prošla test probijanja čavlima.

7 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari