Bayer kreće u razvoj povrća obogaćenog vitaminima: Nedostatak D3 pogađa milijardu ljudi

ilustracija, foto: PR

Kao dio svog strateškog pristupa otvorenim inovacijama, globalna tvrtka Bayer pokrenula je dvije inicijative s vanjskim partnerima kako bi unaprijedila uređivanje genoma u povrću.

Bayer i južnokorejska biotehnološka tvrtka G+FLAS sklopili su sporazum o suradnji na razvoju sorti rajčice s uređenim genomom koje su nutritivno obogaćene vitaminom D3. Nedostatak vitamina D globalno je raširen problem, osobito u zemljama gdje je zimi ograničena sunčeva svjetlost. Procjenjuje se da pogađa milijardu ljudi diljem svijeta i može dovesti do niza zdravstvenih problema, uključujući rahitis.

“Bayer je predan postizanju ‘Zdravlje za sve, glad ni za koga’. Dok radimo prema ovoj misiji, ponosni smo što se bavimo raširenim problemom prehrane i podržavamo zdravu prehranu putem najsuvremenije tehnologije. Suradnja koristi G+FLAS tehnologiju za uređivanje genoma i Bayerovu vlasničku germplazmu rajčice.”, rekao je JD Rossouw, voditelj istraživanja i razvoja povrća u Bayeru tijekom Svjetskog kongresa sjemena u Rotterdamu gdje se industrija okuplja od 27. do 29. svibnja.

Dio sporazuma također je ambicija da se razvije sjeme za širi izbor proizvoda od rajčice koristeći uređivanje genoma. Tehnika omogućuje promjene u genomu biljke koje se također mogu dogoditi u prirodi ili putem konvencionalnog uzgoja, ali na precizniji i brži način.

“Moderne tehnologije uzgoja, kao što je uređivanje genoma, mogu pružiti zdravstvene prednosti i otpornost na klimatske promjene. To je važna nova tehnologija u oruđu uzgajivača i očekujemo da će biti dio našeg plana za napredovanje.”, pojasnio je JD Rossouw.

“Bayer je duboko usklađen s onim što potrošači traže: Hrana koja nije samo bogata hranjivim tvarima, već je i divnog okusa. Naša je predanost ispuniti ova očekivanja, što zauzvrat pruža značajne prednosti u cijelom lancu vrijednosti i povećava konkurentnost naših uzgajivača.”, izjavila je Ruth Mathieson, globalna voditeljica strateškog marketinga u tvrtki Bayer Vegetable Seeds.

Bayer od Pairwise dobiva licencu za editiranje genoma lisnatog povrća

Bayer je od Pairwisea dobio licencu koja daje prava za rad i komercijalizaciju Pairwiseovog senfa. On je mješavina šarenog lisnatog povrća s jedinstvenim, svježim okusom i višom hranjivošću u usporedbi sa zelenom salatom, što se postiže uređivanjem genoma. Bio je to prva genski uređena hrana uvedena na tržište Sjeverne Amerike.

“Ovaj sporazum i njegov fokus na proizvode uređene genomom dali su značajan doprinos našem pristupu otvorenih inovacija. Uzbuđeni smo što smo partneri s Pairwiseom na njihovom inovativnom lisnatom povrću, koje nudi novu opciju salate izvrsnog okusa s visokom hranjivom vrijednošću. Najnoviji ugovor stvara vrijednost izvan puke prodaje proizvoda, budući da također dolazi s pravima na korištenje znanja, intelektualnog vlasništva i tehnologije u budućnosti.”, rekao je JD Rossouw. Licenca uključuje prava na komercijalizaciju za sorte koje je razvio Pairwise i prava na razvoj novih sorti.

Bayer pokreće otvorenu inovacijsku platformu za uređivanje genoma u povrću

Suradnje s G+FLAS i Pairwise primjer su ključnog dijela Bayerove strategije inovacija: kombiniranje Bayerovih vodećih istraživačkih i razvojnih sposobnosti sa znanjem i domišljatošću stručnjaka izvan tvrtke. Kao dio toga, Bayer je sada pokrenuo još jednu otvorenu inovacijsku platformu s fokusom na uređivanje genoma u voću i povrću.

“Za velike inovacije potrebni su veliki umovi i moć mnogih. To je razlog zašto tražimo partnerstvo s akademskim istraživačima i tvrtkama kako bismo razvili nove proizvode od voća i povrća koji imaju povećani nutritivni sadržaj, pozitivan učinak na okoliš ili povećanu privlačnost potrošača korištenjem brzine i preciznosti uređivanja genoma i novih tehnika uzgoja.”, zaključio je. JD Rossouw.

U fiskalnoj 2023. grupacija je zapošljavala oko 100.000 ljudi i ostvarila prodaju od 47,6 milijardi eura. Troškovi istraživanja i razvoja prije posebnih stavki iznosili su 5,8 milijardi eura.

8 Odgovora

  1. Više ni povrće nije dovoljno zdravo nego mu se treba dodati još vitamina…svašta

  2. Dobra ideja, svaka čast! Ja se veselim cokoladama vrijednijeg nutritivnog sastava zbog vece iskoristenosti kakaovca u samoj proizvodnji, ali to je tek u fazi istraživanja..ima jos do komercijalizacije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari