Vrućina utječe na vinograde u Francuskoj, hrvatski vinari zadovoljni berbom

Bregovita Hrvatska/Prorsus komunikacije
Berba u vinogradima Bregovite Hrvatske, Foto: Prorsus komunikacije/A.Gudelj

Berbe grožđa u francuskim vinskim regijama ove su godine zbog ekstremnih temperatura ponovno krenule ranije, a klimatske promjene sve više ugrožavaju prinose.

U Alsaceu, regiji na istoku Francuske, berba nije nikad počela tako rano. Grožđe za pjenušavo bijelo vino Crémant službeno je započelo deset dana ranije nego prošle godine. Periodi berbe ovise o regiji i vrsti grožđa, a određuju se prema kalendaru Nacionalnog instituta za porijeklo i kvalitetu (INAO). U Champagneu na istoku Francuske berba je službeno započela prošli tjedan.

Supredsjednik vinskog odbora za ovu regiju, David Chatillon, rekao je da se usprkos ranijoj berbi očekuje dobra sezona u toj regiji.

U Središnjoj bregovitoj Hrvatskoj također je počela berba grožđa, ranije kao i prošle godine, a vinogradari i vinari slažu se da je riječ o najboljoj berbi u ovom desetljeću.

Prvi vinogradi u koje su ove godine stigli berači, su oni na Plešivici. Prošli je tjedan tamo počelo branje grožđa sorti koje se koriste kao baze za pjenušce.

„Za razliku od nekoliko prethodnih godina, iza nas je zahvalna vinogradarska godina. Nisu nas morile kiše ni bolesti vinove loze. Rezultat je dobra berba. Parametri grožđa su dobri pa vjerujemo da će i u podrumu sve biti kako treba“, kazao je Nikola Šember iz vinarije Šember.

Na vinogradarsku se godinu ne žale ni ekološki vinari, oni koji su posebno ugroženi hirovitošću prirode.

Bregovita HrvatskaProrsus komunikacije
Berba u vinogradima Bregovite Hrvatske, Foto: Prorsus komunikacije/A.Gudelj

„Ovogodišnja nam je berba prva s ekološkim certifikatom! Nakon dvije godine koje su nam bile izazovne u zaštiti i očuvanju vinograda zdravima, ovo nam je ljeto donijelo odličan urod. Zdravlje grožđa, njegova količina, parametri i kvaliteta su izvrsni! Vjerujem da je takva berba nama i svima ostalima koji se bave ekološkom proizvodnjom vina, vjetar u leđa“, rekao je Danijel Šarušić, direktor Podruma Mladina.

Početkom ovog tjedna berači su počeli s berbom i u Hrvatskom zagorju, priopćili su iz Udruge Bregovita Hrvatska.

„Lijepo ljeto donijelo nam je veći urod od onoga proteklih godina. I kvaliteta grožđa djeluje dobro. U našoj ćemo vinariji ovu berbu pamtiti i po unaprjeđenju primarne prerade. Imamo novu prešu i uz nju vezanu liniju za preradu čime ćemo poboljšati kvalitetu vina“, kazao je Josip Prekratić iz vinarije Prekratić vino.

Pixabay.com
Vino, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Ranije berbe zbog globalnog zagrijavanja

Berbe iz godine u godinu počinju ranije diljem Francuske pa i Hrvatske. Od kraja srednjeg vijeka do 1988. godine, one su u pravilu počinjale oko 27. rujna, pokazuje istraživanje koje je prikupljalo podatke od 1354. godine.

Tako berbe grožđa u Francuskoj danas u pravilu započinju tri tjedna ranije nego osamdesetih godina, objavio je francuski Nacionalni institut za poljoprivredna, prehrambena i okolišna istraživanja INRAE.

Veće su i maksimalne dnevne temperature tijekom vegetacijske sezone grožđa i to za oko tri stupnja Celzijusa od 1980. godine, prema studiji INRAE objavljenoj u svibnju, prenosi Hina. Prema studiji objavljenoj 2024. u časopisu Nature Reviews Earth and Environment, ako globalno zatopljenje prijeđe dva stupnja u usporedbi s predindustrijskim razdobljem, 90 posto obalnih i nizinskih vinskih regija u južnoj Europi moglo bi biti nesposobno proizvoditi kvalitetno vino s ekonomski održivim prinosima do kraja stoljeća.

Rast temperatura, za koje znanstvenici potvrđuju da su pojačana klimatskim promjenama uzrokovanim ljudskim djelovanjem, ubrzavaju rast i sazrijevanje grožđa.

Toplinski valovi i šumski požari doveli su i do gubitka usjeva i vinograda, kao i snažnijeg širenja bolesti i nametnika. Vrućina donosi i porast bolesti i štetnika vinove loze zbog vlage i sve to može utjecati na rod i kvalitetu grožđa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari