U Hrvatskoj u godinu dana 12.000 manje nezaposlenih

Foto: Tim Gouw/Pexels

Stopa nezaposlenosti u eurozoni blago se smanjila u travnju, a Hrvatska je pratila trend, zadržavši se ispod prosjeka na području primjene zajedničke europske valute, pokazalo je izvješće Eurostata.

U eurozoni je stopa nezaposlenosti mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO) iznosila 6,4 posto i bila za 0,1 postotni bod niža nego u ožujku, kao i u travnju prošle godine.

U EU iznosila je, pak, šest posto, što znači da se zadržala na kako na godišnjoj razini tako i na onoj iz ožujka.

Eurostat procjenjuje da je u EU u travnju bez posla bilo gotovo 13,2 milijuna građana, od čega njih gotovo 11 milijuna u eurozoni.

Mjesečna usporedba pokazuje da je broj nezaposlenih u eurozoni u travnju smanjen za 100.000, a u EU za 103.000. Na godišnjoj razini smanjio se za 101.000 u eurozoni, a povećao za 95.000 u EU.

Španjolska i Grčka jedine su i u travnju bilježile dvoznamenkastu stopu nezaposlenosti, od 11,7 odnosno 10,8 posto.

U Hrvatskoj je u travnju bila 5,3 posto, odnosno za 0,1 postotni bod niža u odnosu na revidiranu vrijednost iz ožujka, sniženu za 0,5 postotnih bodova, pokazuje izvješće Eurostata.

Bez posla je u Hrvatskoj u travnju bilo 92.000 građana, dvije tisuće manje nego u ožujku, prema revidiranoj vrijednosti. U travnju prošle godine imala je 104.000 nezaposlenih.

Španjolska je i u travnju, prema dostupnim podacima, bilježila najvišu stopu nezaposlenosti među mladima, od 26,5 posto. Slijedi Švedska sa stopom nezaposlenih od 24,2 posto.

Daleko najnižu stopu nezaposlenosti mladih bilježile su Njemačka i Češka, od 5,8 i 7,5 posto, dok Hrvatska, Belgija, Cipar, Rumunjska i Slovenija nisu obavezni dostavljati mjesečne podatke o tome.

40 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari