“Svi okusi Zagreba” – jačanje gastronomije u turističkoj ponudi

Hina
TZGZ predstavila projekt "Svi okusi Zagreba", Foto: Hina/D.Senčar

Turistička zajednica grada Zagreba (TZGZ) u suradnji s ugostiteljima predstavila je projekt “Svi okusi Zagreba” i platformu “Delicious Zagreb” s ciljem dodatne promocije i jačeg pozicioniranja zagrebačke gastronomije kao dijela zagrebačke turističke ponude.

Na predstavljanju održanom u jednom zagrebačkom obiteljskom restoranu, direktorica TZGZ-a Martina Bienenfeld naglasila je da turizam bez gastronomije ne ide te da turisti 30 posto svog budžeta na putovanju troše za hranu i piće.

“Kroz gastronomiju se uči ne samo o hrani nego i tradiciji i povijesti neke zemlje, te stoga želimo Zagreb jače pozicionirati kao gastro odredište, jer ima što ponuditi – od tradicionalne kuhinje do modernih interpretacija tradicionalnih okusa. Uz to, sve više restorana u Zagrebu nosi i svjetska priznanja i gastro oznake, pa tako i najpoznatijeg, Michelina”, istaknula je Bienenfeld.

Platforma i projekt će se promovirati na europskim i američkom tržištu (SAD), odakle u Zagreb stiže sve više turista.

Bienenfeld kaže kako se često među profesionalcima iz svijeta gastronomije može čuti kako se u Zagrebu izvrsno jede i pije te se poštuju i primjenjuju sezonske namirnice.

Predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreba Franz Letica smatra da je u gastronomiji ključna kvaliteta i jedinstveni doživljaji, što mnogi ugostitelji njeguju uz ponudu i originalne recepte.

U projektu i platformi Delicious Zagreb sudjeluje i chefica Vesna Miletić, chef  Rudolf Štefan, chefica i autorica serijala “Ana kuha, Zagreb voli” Ana Ugarković, te britanski autor i bloger Paul Bradbury, koji su svi istaknuli veliku prednost Zagreba pred drugim europskim metropolama.

Štefan je izdvojio i autentičnost hrane i pića u Hrvatskoj i Zagrebu, prenosi Hina. Prednošću Zagreba je označio i što je okolo njega puno OPG-ova s kojih se mogu nabaviti odlične, svježe i zdrave namirnice i što su lanci nabave kratki odnosno sve je blizu.

Ana Ugarković smatra da gastronomija i kvalitetne domaće namirnice nisu samo u restoranima Zagreba nego i na tržnicama, na radionicama, u receptima koji se čuvaju i razmjenjuju, ocijenivši i da je zagrebačka kuhinja bogata okusima i receptima.

“Vrijeme je da se u gastronomiji pokrenu neki novi tokovi na temelju izvornih namirnica i proizvoda, što Hrvatska i Zagreb imaju puno više nego neke druge destinacije, poručila je Vesna Miletić, dok je Paul Bradbury rekao da je gastro scena u Zagrebu eksplodirala i da se nudi odlična domaća, ali i internacionalna hrana i pića uz “velike porcije i pristojne cijene”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari