Slastičarski kongres Interslast u svojem je 14. izdanju u Tuheljskim Toplicama okupio oko 400 sudionika, a ovogodišnja zemlja partner je Slovenija. Priredba je okupila majstore slastičare, sladoledare i konditore.
Ovogodišnja tema su izvorni europski slastičarski proizvodi u čemu se okušalo 110 ekipa, među kojima su brojni domaći i strani majstori slastičarske umjetnosti.
Organizator je Novinsko poduzeće Robinson iz Zagreba. Njegov direktor Stjepan Odobašić rekao je da Hrvatska ima mnogo autohtonih slastica koje zaslužuju zaštitu na nacionalnoj i europskoj razini.
“Ovim kongresom želimo mladim i starim generacijama pokazati kolače koji to zaslužuju, rekao je Odobašić.
Hrvatskoj prema njegovim riječima nedostaje oko 300 profesionalnih slastičara, što se djelomično rješava angažmanom stranih radnika i doškolovanjem.
“Kod kuhara se još nekako snalazimo, ali kod slastičara je katastrofa i zato bi trebalo školstvo stimulirati da krene tim putem. Mi smo i tu napravili iskorak i ovdje imamo oko 70 ekipa srednjih slastičarskih škola iz Hrvatske i inozemstva”, rekao je Odobašić.
Pokrovitelj Interslasta je Krapinsko-zagorska županija, podsjeća Hina, a zamjenica župana Jasna Petek istaknula je sudjelovanje slastičara iz Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok.
“Upravo ta srednja škola, odnosno Regionalni centar, pruža ne samo srednjoškolsko osposobljavanje i obrazovanje, već i cjeloživotno obrazovanje i u smjeru slastičarstva”, rekla je Petek.
Pročitajte još:
Slovenski veleposlanik Gašper Dovžan rekao je da su slastice važan dio zajedničke baštine Hrvatske i Slovenije i važan element opskrbnog lanca.
“Nalaze se na njegovom kraju – onome koji počinje poljoprivredom, a završava slasticama koje su dio kulinarske ponude u konceptu održivog turizma. Mislim da je to nešto što trebamo poticati”, rekao je Dovžan.
Jedan odgovor
Odlično!