Radnici za nadolazeću sezonu očekuju veće plaće – prosječno 1.390 eura neto, što je šest posto više nego lani.
To je pokazalo istraživanje provedeno tijekom sajma Sezonac.hr koje otkriva i da konobari očekuju 1.561 euro, odnosno 40 posto više u usporedbi s prosječnom plaćom za tu poziciju prošle godine, kuhari 1.703 eura (33 posto više), a sobari i sobarice minimalno 1.287 eura (46 posto više).
Istraživanje je provedeno na uzorku od 450 ljudi kojih je čak 73 posto barem jednom odradilo “sezonu”, od čega 30 posto tijekom srednjoškolskih ili studentskih dana, a 26 posto u vrijeme pauza između stalnih poslova.
Djelatnici na sezonski rad nerijetko dolaze iz različitih krajeva Hrvatske i regije, a u posljednje vrijeme i cijelog svijeta, stoga ne čudi podatak kako su sigurna primanja (46 posto) i osiguran smještaj (38 posto) od presudne važnosti prilikom odabira poslodavca.
U prosjeku, najviše radnika, 64 posto, sezonski angažman pronalazi u ugostiteljstvu iako ih je značajan dio, točnije 25 posto, radio u prodaji te 24 posto u turizmu i administraciji.
Glavna prednost sezonskog rada za 67 posto ispitanika je stjecanje novih znanja i vještina, dok 53 posto njih ističe višu plaću u odnosu na cjelogodišnje poslove. Dodatno, 52 posto ispitanika navodi priliku za upoznavanje novih ljudi, a 41 posto smatra da je sezonski posao atraktivan i zanimljiv.
Pročitajte još:
Veliki dio, točnije 40 posto, kao prednost sezonskog posla vidi boravak na moru, dok 41 posto smatra kako je glavna prednost sezonskog posla to što je sam posao zanimljiv i atraktivan.
Tek četiri posto ispitanika navodi kako sezonski posao nema prednosti.
2 Odgovora
Nekad su doktori imali ovakve place, a dns konobari i kuhari. Vremena se mjenjaju, za nadati se da ce place bit veće…
Iako se narade ko magarci u sezoni