Opasnost od visoke inflacije još je uvijek prisutna u eurozoni

Foto: Unsplash.com

Inflacija u eurozoni i dalje je u punom zamahu, iako usporava, kaže Philip Lane, glavni ekonomist Europske središnje banke.

Rast potrošačkih cijena smanjio se sa svog dvoznamenkastog maksimuma, a osnovni su se pritisci smanjili u travnju prvi put u 10 mjeseci, što je ECB-u prošlog tjedna omogućilo da uspori tempo povećanja kamatnih stopa.

“Još uvijek ima dosta zamaha u inflaciji, ali kasnije ove godine velik dio bi se trebao preokrenuti, dijelom zbog prestanka glavnih negativnih učinaka, dijelom zbog monetarne politike”, rekao je Lane na panelu u Berlinu, a prenio Bloomberg.

Rekao je kako “još postoji zamah u prehrambenoj i temeljnoj inflaciji, koja za ovu godinu ide u suprotnom smjeru od pada inflacije energenata”.

ECB je rekao kako i dalje vidi “značajne rizike rasta” inflacije, za koju se trenutno predviđa da će dosegnuti cilj od dva posto u drugoj polovici 2025. Većina ekonomista predviđa još dva povećanja kamatne stope ECB-a od po četvrtinu boda, u lipnju i srpnju.

Guverner nizozemske središnje banke Klaas Knot rekao je u nedjelju da se troškovi zaduživanja moraju ukinuti “sve dok se temeljna inflacija ne smanji”. Mnogi donosioci europske monetarne politike dijele slična stajališta.

Bloomberg Economics u svom izvješću piše da bi se rast cijena u eurozoni mogao vratiti na cilj od dva posto bez prevelikog pritiska na gospodarstvo. “Kako se temeljna inflacija vraća na silaznu putanju, naša analiza pokazuje kako će rast plaća biti umjeren, ali će također nestati mogućnosti za tvrtke da ostvare ekstra profit”, stoji u izvješću.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari