Njemački ugostiteljski sektor sve dublje tone u krizu s obzirom da i restorani i hoteli bilježe pad prihoda u prvoj polovini godine, pokazuju najnoviji podaci statističkog ureda Destatis.
Prihodi ugostiteljskog sektora, prenosi Hina, u prvih su šest ovogodišnjih mjeseci realno tako smanjeni za 3,7 posto u usporedbi s istim razdobljem lani. Nominalno je promet pao za samo 0,1 posto.
Restorani su bili najteže pogođeni, s padom prihoda od 4,1 posto, dok su hoteli i drugi pružatelji smještaja zabilježili pad od 2,6 posto.
Slabiji rezultati djelomično su povezani s vraćanjem pune stope poreza na dodanu vrijednost (PDV) od 19 posto na hranu u prošloj godini, kada je isteklo važenje snižene stope od sedam posto koju je vlada uvela tijekom pandemije.
Nova vlada na čelu s kancelarom Fridrichom Merzom planira ponovno uvesti nižu stopu u idućoj godini. Strukovna udruga hotelijera i gastronoma DEHOGA smatra da je ponovno uvođenje niže stope PDV-a pitanje opstanka za mnoge restorane.
“Vraćanje stope PDV-a na hranu od sedam posto jedino je što može pružiti potreban predah da se povrati snaga”, rekao je predsjednik grupe Guido Zöllick.
Pročitajte još:
Dodao je da bez PDV-a od sedam posto ne postoji samo opasnost od postupno sve slabije gastronomske raznolikosti, već prijeti i primjetan gubitak kvalitete života i kulture u našim gradskim središtima.
Njemački građani, međutim, ne bi trebali očekivati da će smanjenje poreza sniziti cijene, mišljenja su sindikalisti.