Najveća korist od europskih integracija – povećanje robnog izvoza

Foto: Pixabay

Izravna i najveća korist od europskih integracija je povećanje robnog izvoza, jer je izvoz motor koji održava razvoj, a izvoznici najotporniji dio hrvatskog gospodarstva, istaknuto je na 10. Liderovoj konferenciji o izvozu pod nazivom “Pametni znaju čemu služi izvoz”, prenosi Hina.

Ravnatelj Uprave za industriju i poduzetništvo Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Robert Božinović, kazao je da je izravna i najveća korist od europskih integracija upravo povećanje robnog izvoza. Izvoz je presudan, a ono na čemu treba raditi u sljedećem razdoblju kroz zakonodavni okvir i kreiranje poslovnog okruženja je povećati broj izvoznih tvrtki.

Glavni ekonomist u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP), Hrvoje Stojić, je istaknuo kako će hrvatski izvoz i ove godine nastaviti rasti, a kada se gleda dugoročno razdoblje od zadnjih deset godina koliko smo u EU, izvoz je najbrže rastuća komponentna hrvatskog BDP-a.

“Očekujemo da bi izvoz i u sljedećim godinama trebao rasti brže u odnosu na BDP i ono što je dobra vijest je da se konkurentnost sve više temelji na rastu produktivnosti”, kazao je. Naveo je kako je tijekom zadnje tri godine u prosjeku realna produktivnost po radnom satu u Hrvatskoj po prvi put premašila rast na istoku EU, sa zemljama s kojima se želimo komparirati, koje su nas, kako je kazao, zapravo nadmašile u ekonomskim performansama proteklih godina.

Stojić je istaknuo i kako su u najnovijim prognozama koje će objaviti ovih dana revidirali stopu inflacije malo na više, no i dalje prognoziraju njezino usporavanje u odnosu na prosjek prošle godine.

“Ako se pitamo gdje bi inflacija mogla biti krajem ove godine onda bi zasigurno trebala biti blizu 3 posto, a u sljedećoj godini očekujemo da će se kretati od 3 do 4 posto, što znači da će ostati povišena i to manje-više jer su cijene usluga u Hrvatskoj i dalje znatno ispod prosjeka euro područja”, rekao je Stojić. U dužem periodu, kako je kazao Hini, će zapravo tu biti glavni pritisci na rast cijena.

Glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović za Hinu je ocijenio da je poboljšanje strukture rasta BDP-a od 2008. godine do danas sjajno, a da su to ponajprije ostvarili domaći robni izvoznici.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari