Mars ulaže u genetsku modifikaciju kakaa

Pixabay.com
Kakaovac, Foto: Pixabay.com

Proizvođač slatkiša Mars objavio da je sklopio partnerstvo s biotehnološkom tvrtkom Pairwise kako bi ubrzao razvoj otpornijeg kakaa korištenjem CRISPR-a tehnologije za uređivanje gena.

Ovo partnerstvo omogućuje proizvođaču M&M’sa pristup Pairwiseovoj Fulcrum platformi, koja uključuje biblioteku biljnih svojstava, i daje Marsu mogućnost prilagodbe svojih usjeva kako bi bili jači i održiviji.

CRISPR je alat za uređivanje gena koji vrši brze i precizne promjene u DNK. U poljoprivredi se koristi za poboljšanje usjeva ciljajući različite osobine poput otpornosti na sušu i bolesti. Cilj je stvoriti biljke kakaovca koje mogu bolje podnijeti bolesti, vrućinu i druge klimatske promjene koje ugrožavaju globalnu opskrbu čokoladom.

U listopadu je Starbucks dao sredstva za dvije inovacijske farme u Srednjoj Americi kako bi zaštitio opskrbu kavom od globalnog zagrijavanja. Farme razvijaju kavu otpornu na klimu i testiraju tehnologije poput dronova i druge mehanizacije.

“Uređivanje gena omogućuje brži i precizniji razvoj od tradicionalnog uzgoja”, naveli su iz Pairwisea u priopćenju.

CRISPR je posljednjih godina privukao pozornost zbog svoje primjene u zdravstvu, prenosi CNBC. Krajem 2023. godine američka Agencija za hranu i lijekove odobrila je prvi tretman uređivanja gena kod bolesti srpastih stanica.

“U tvrtki Mars vjerujemo da CRISPR ima potencijal poboljšati usjeve na načine koji podržavaju i jačaju globalne lance opskrbe”, rekao je Carl Jones, direktor biljnih znanosti u tvrtki Mars.

Prošli mjesec, ovaj konditorski div najavio je ulaganje od 1,71 milijardu eura u proizvodnju u SAD-u do 2026. godine. To uključuje novo ulaganje od 205,47 milijuna eura za pogon Nature’s Bakery u Utahu, saveznoj državi SAD-a.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari