Ljubljanska tvrtka Salus najavila akvizicije u Hrvatskoj i Albaniji

Foto: Pexels.com

Nakon prošlogodišnjih akvizicija u Litvi i Bosni i Hercegovini, veledrogerija Salus iz Ljubljane najavila je prvo preuzimanje u Hrvatskoj, a isto je najavljeno i u Albaniji.

Plan je, piše ljubljansko Delo, do 2027. pokriti 17 regionalnih tržišta, piše Poslovni dnevnik.

Salus je specijaliziran za prodaju lijekova i medicinskih pomagala, a u Hrvatskoj ima sklopljen ugovor o prodaji s privatnom tvrtkom Medorion sa sjedištem u Samoboru. Ugovor uključuje mogućnost stopostotnog otkupa u sljedeće četiri godine. Salus je na stranicama Ljubljanske burze objavio da će platiti prvih 51 posto dionica po cijeni ne većoj od 2,3 milijuna eura.

Ugovor je sklopljen s Rastislavom Baričevcem, ‘jedinim partnerom tvrtke Medorion’, a kupoprodajni ugovor sklapa se pod određenim odgodnim uvjetima koji, među ostalim, podrazumijevaju i suglasnost nadležnih tijela za zaštitu tržišta, pojašnjava Salus.

“Potencijalni otkup dionica Medoriona u skladu je sa strategijom razvoja Salusa koji, u skladu sa zacrtanim strateškim ciljevima i inovativnim pristupom, na isplativ način jača svoju ulogu jedne od vitalnih karika u opskrbi lijekova, medicinskih pomagala i usluga u području zdravstva na tržištu srednje i jugoistočne Europe”, istaknuli su u priopćenju Salusa.

Tvrtka Medorion sa sjedištem u Samoboru specijalizirana je za zastupanje farmaceutskih proizvođača na području lijekova za rijetke bolesti. Iz Salusa pojašnjavaju da tvrtka posluje u jugoistočnoj Europi te da je zastupa farmaceutska tvrtka Recordati Rare Diseases na području devet zemalja (sve su nastale raspadom bivše Jugoslavije, plus Albanija i Bugarska).

Foto: Pixabay.com

Inače, Salus je prošle godine već preuzeo veleprodaju medicinske opreme i potrepština od tvrtke Meditrade, a nedavno je dovršio preuzimanje tvrtke Farmadent, čime je početkom 2023. potpisao kupoprodajni ugovor s prodavateljima, odnosno nekoliko štajerskih općina, o kupnji 100 posto udjela u tvrtki Farmadent po cijeni od 8,46 milijuna eura.

No nisu realizirane sve željene akvizicije, 2022. odustaju od preuzimanja Medicoengineeringa, tvrtke specijalizirane za projektiranje i opremanje zdravstvenih ustanova.

Salus kupuje u gotovini, ali i u dionicama koje su nedavno izdali.

U prva tri mjeseca ove godine Salus je povećao prihode za 12 posto i dosegnuo 141 milijun eura. Sudeći prema poslovnim i financijskim izvješćima tvrtke, povećanje prihoda rezultat je poskupljenja kupljenih proizvoda, budući da je profitna marža trgovca neznatno smanjena.

Čista dobit u prva tri mjeseca iznosila je 2,8 milijuna eura, što je za trećinu manje nego u istom razdoblju lani. U cijeloj 2022. godini Salus je ostvario 495 milijuna eura prihoda od prodaje, čime je za 8 posto premašio rezultat iz 2021. godine.

No, prošlogodišnji rast već je posljedica viših nabavnih cijena proizvoda. Neto godišnja dobit tako je iznosila 13,1 milijun eura, što je ipak 90.000 eura više nego 2021. godine. Za tekuću godinu planirano je i predviđeno 540 milijuna eura prihoda od prodaje i 8,9 milijuna eura čiste dobiti.

U sažetku strategije, koju je objavila tvrtka SeoNett za razdoblje od 2023. do 2027. godine, najavljuju da žele ojačati svoju poziciju na domaćem tržištu, unaprijediti projekte u smjeru digitalizacije, kao i troškovne učinkovitosti, te provesti proširenje.

“Salus grupa usmjerena je na širenje postojeće zastupničke mreže u zemlje srednje i istočne Europe te otvaranje novih tržišta. Cilj je da Grupa do 2027. godine posluje u 17 zemalja regije s tvrtkama u svom vlasništvu ili preko lokalnih partnera.”

Poduzeće, koje je osnovano 1969. godine i uspješno privatizirano 1990. godine, na temelju tadašnjeg zakona o trgovačkim društvima, postalo je jedno od prvih dioničkih društava u Sloveniji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari