Hrvatski “street food” lanac restorana Koykan izvijestio je da je pokrenuo izdanje korporativnih obveznica u vrijednosti od tri milijuna eura, uz godišnji prinos od osam posto, čime će financirati svoj daljnji razvoj i širenje na europska tržišta.
“Ulazimo u novu razvojnu fazu širenja na europska tržišta. Otvaranjem 15 novih restorana do kraja 2026. godine u Njemačkoj, Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Sloveniji i Hrvatskoj postat ćemo međunarodno najbrže rastući lanac restorana u povijesti hrvatske ugostiteljske scene”, ističu u priopćenju.
Koykanova ambicija je da do 2035. godine izgradi prvi hrvatski lanac restorana vrijedan 100 milijuna eura, uz prisutnost u svakom europskom gradu s više od milijun stanovnika. Tako, u svrhu financiranja ove “dinamične ekspanzije”, ističu, pokrenuto je izdanje korporativnih obveznica u vrijednosti od tri milijuna eura.
Prikupljena sredstva putem izdanja korporativnih obveznica bit će usmjerena u otvaranje novih restorana u ciljanim urbanim središtima, prenosi Hina, daljnji razvoj franšiznog sustava, kao i u ulaganje u digitalnu infrastrukturu i operativnu učinkovitost, navode.

Korporativne obveznice, registrirane u Središnjem klirinškom depozitarnom društvu (SKDD), dostupne su ne samo institucionalnim ulagačima, već i široj javnosti, to jest građanima. Minimalni iznos ulaganja je 1.000 eura, godišnji prinos iznosi osam posto, rok dospijeća je tri godine, uz polugodišnju isplatu kamata, navode iz Koykana.
Posebna vrijednost ovog izdanja, kažu, leži u mogućnosti odabira tzv. konvertibilne obveznice, investicijskog instrumenta koji, uz jasno definirana pravila, investitorima omogućuje da u određenom trenutku, ukoliko to žele, svoj ulog zamijene za suvlasnički udio u Koykanu. U tom slučaju, minimalni iznos ulaganja je 50.000 eura.
Iz Koykana kažu da su izgradili franšizni model temeljen na desetljeću operativnog iskustva, uz precizno odabrane lokacije i strogo kontrolirane troškove.
Pročitajte još:
“Ovo nije startup model. Mi radimo s podacima, ne s predviđanjima. Otvaramo restorane isključivo na lokacijama s provjerenim prometnim potencijalom, što omogućava povrat investicije unutar dvije godine” rekao je direktor Koykana, Boro Milivojević u izjavi koja se prenosi u priopćenju.
Svaka lokacija uključuje prosječan kapitalni izdatak od oko 250.000 eura, a rast poslovanja temelji se na kombinaciji vlastitih restorana i franšiznih ugovora. Do 2027. Koykan će otvoriti 18 vlastitih restorana i dodatno potpisati više od 15 franšiza, navodi se, između ostalog, u priopćenju.
KOYKAN FOOD d.o.o.
Prilaz Gjure Deželića 80, 10000, Zagreb, Hrvatska
326.951,66 (2023.)
5 (2023.)
Jedan odgovor
Jela sam tamo odlična hrana svaka čast, samo nastavite tako.