Kako pronaći izvođače za gradnju kuće?

Image by Michal Jarmoluk from Pixabay

Nakon što ste dobili dozvolu za gradnju, i nakon što je ona postala pravomoćna, obavezno je prijaviti početak građevinskih radova. Da bi mogli prijaviti početak gradnje morate imati ugovor s građevinskom tvrtkom koja će vam graditi kuću, takozvanim izvođačem radova, jer u prijavi morate navesti ime izvođača radova.

Isto tako kod dobivanja građevinske dozvole morate se pozvati na taj službeni datum početka gradnje koji ste prijavili.

Kako odabrati izvođača radova?

Ima dosta načina za doći do građevinskih tvrtki koje izvode radove gradnje obiteljske kuće. Možete tražiti preporuku prijatelja i obitelji za koje znate da su nešto gradili, mada ima slučajeva da vam prijatelji neće htjeti preporučiti svoju tvrtku jer na kraju gradnje nisu bili zadovoljni. To nezadovoljstvo može biti iz više razloga. Jedan razlog je da nisu bili zadovoljni s izvedenim radovima, drugi razlog je da se cijena mijenjala brzinom svjetlosti pa ste od dogovorene cijene na kraju radova došli na duplu ili trostruku cijenu. Ili kada mu po ugovoru platite trošak vođenja radova, a onda vas on kasnije poveže s voditeljem radova i traži da ga platite direktno. Nekada i investitor bude prezahtjevan pa traži stalne preinake.

Ako ne možete doći do izvođača putem preporuka probajte preko interneta, ali krenite s nekim provjerenim stranicama za traženje majstora kao što su www.trebam.hr ili www.emajstor.hr i slični. Na tim platformama za traženje majstora korisnici ocjenjuju izvođače pa možete probati naći nekoga s visokom ocjenom. Isto tako, možete sami prosurfati po internetu i web stranicama građevinskih tvrtki pa od više njih tražiti ponudu.

Foto: Pixabay.com

Uglavnom, ovo je možda i ključna faza gradnje. Morate se traženju izvođača jako posvetiti jer je osoba s kojom sklopite ugovor o gradnji osoba sa kojom ćete se dogovarati svaki dan dok se gradnja ne završi.

Kada konačno odaberete nekoliko tvrtki koje su voljne graditi vašu kuću pošaljite im projekt i tražite da vam pošalju ponudu s troškovnikom radova. Važno je da ih pitate da li žele biti glavni izvođači radova na vašem gradilištu ili samo izvođač pojedine faze jer na kraju kada budete kuću izgradili i tražili uporabnu dozvolu morat ćete imati potpis i izjavu o usklađenosti izvedenih radova s projektom od glavnog, a i od svih drugih izvođača koji su sudjelovali u vašoj gradnji. Često je izvođač arhitektonskog-građevinskog dijela ujedno i glavni izvođač jer on vam radi „grube“ radove dok kuću ne stavite pod krov, ali nekada ti izvođači ne žele biti glavni izvođači pa onda morate tražiti nekoga od drugih izvođača da bude glavni. Uglavnom, ovo treba definirati na samome početku gradnje. Ako imate ugovor za „ključ u ruke“ onda o ovome ne morate brinuti jer taj s kime sklopite takav ugovor će vam morati pribaviti sve sudionike gradnje i nećete morati brinuti o tome.

Da li sklopiti ugovor „ključ u ruke“ ili takozvani roh-bau odnosno gruba faza radova?

Ova odluka nije laka, posebno za one koji prvi put grade kuću i imaju jako puno upitnika iznad glave. Opcija „ključ u ruke“ podrazumijeva da izvođač radova sve napravi i samo vam preda ključ, nakon čega vi možete u kuću useliti i u njoj živjeti. Uglavnom ne uključuje namještaj, ali uključuje sanitarije i nekada čak i kuhinju.

Postoji više faza roh-bau gradnje, od niske do visoke faze, i to morate dobro provjeriti u ugovoru da bi bili sigurni što dobivate za ugovoreni iznos gradnje. Sve manje tvrtki nudi opciju „ključ u ruke“ jer i sami objašnjavaju da je njima sve teže naći pouzdane partnere koji bi se nadovezivali i uklapali u poslove jedni iza drugih, kako ide tijek gradnje i da se onda oni „crvene“ od nelagode pred investitorom budući da ne mogu ispuniti obećane rokove, jer i oni ovise o drugima. Ako je građevinska tvrtka malo veća i imaju svoje zaposlene radnike koji pokrivaju sve faze gradnje, od građevine pa do instalacija vode, odvoda, struje, ugradnje stolarije, maleraja i ostaloga onda s takvim možete lakše raditi, ali takvi uglavnom rade na velikim projektima poput izgradnje poslovnih ili višestambenih objekata i za takve bi morali jako dugo čekati ako bi se i odlučili graditi obiteljsku kuću. Isto tako „ključ u ruke“ može izgledati skupo u odnosu da sami gradite po fazama, ali ne mora biti tako. Iz razgovora s par investitora koji su se odlučili sami tražiti izvođače po fazama gradnje nekoliko njih je reklo da je požalilo što nisu išli na opciju „ključ u ruke“ jer kada su na kraju gradnje zbrojili sve troškove ispalo je da bi im „ključ u ruke“ verzija čak bila jeftinija.

Jedan sugovornik nam je rekao da je on iznajmio kuću pored svoga gradilišta i dvije godine u njoj živio dok kuću nije izgradio, kako bi bio prisutan i nadzirao radove tijekom cijele gradnje. Ta mogućnost je apsolutni dobitnik, ali iziskuje jako puno žrtve i odricanja investitora, tako da dobro razmislite što će za vas biti najbolje i najpovoljnije.

Pronalazak nadzornog inženjera gradilišta

Jednako vam je važno naći i nadzornoga inženjera koji će nadzirati izvođače i vašu gradnju. To vam može biti osoba koja je izradila projekt i čini se kao najbolja opcija, ali nužno ne mora biti. Važno je da nadzorni inženjer ima registriranu firmu i da ima položen državni ispit za nadzor gradilišta. Ta osoba će biti s vama od početka do kraja gradnje, kao i voditelj gradilišta. Ako imate sreće da je osoba posvećena poslu, odgovorna i da nije samo „figura“ u procesu gradnje onda će vam gradnja biti puno lakša. Jer nije isto da li ćete moći svoga nadzornog inženjera pitati u svako doba na WhatsApp ili Viber za dileme koje imate ili će on samo htjeti odgovarati na vaša pitanja tijekom ugovorenih sastanaka na gradilištu. Ako možete birati izaberite one fleksibilnije nadzornike jer tijekom gradnje se pojavi puno dilema koje se brzo moraju riješiti.

Na što pripaziti ako ćete ipak graditi kuću s više različitih izvođača?

Ako ste se ipak odlučili na roh-bau fazu i onda do kraja graditi uz pomoć izvođača koje ćete sami angažirati, uz pomoć nadzornika gradnje i voditelja gradilišta, probajte sa što manje stresa dovesti gradnju do kraja. Važno je znati kako vam po novom zakonu o gradnji svaki izvođač radova koji radi po projektu radove poput arhitektonsko-građevinskih, elektroinstalaterskih, strojarskih ili vodovodnih mora stalno zaposliti inženjera te struke, voditelja radova, koji je prijavljen pri komori i ima položen stručni ispit. Manji obrti to većinom nemaju osim ako vlasnik obrta nije ujedno i inženjer. To vam je važno ako želite dobiti uporabnu dozvolu na kraju gradnje jer će vam trebati njegov potpis i žig.

Isto tako, važno vam je da glavni izvođač radova vodi građevinski dnevnik radova. Od 1. srpnja 2022. godine se dnevnik vodi online preko stranica eGrađani, kao eDnevnik. Za eDnevnik se dobro raspitajte kod vašega glavnoga izvođača jer bez građevinskoga eDnevnika isto tako nećete dobiti uporabnu dozvolu.

3 Odgovora

  1. Lako je naci izvodjaca radova koji ce zapoceti posao, znanstvena fantastika je da ga taj isti i zavrsi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari