Crobexi će godinu završiti s velikim dobicima, europske burze ove godine porasle oko 12 posto

Pixabay.com
Burza, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Na europskim su burzama u petak ujutro, posljednjeg dana trgovanja u ovoj godini, indeksi blago porasli i tako učvrstili dobitke u ovoj godini, nema vijesti koje bi znatnije utjecale na tržišta. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9:30 sati u plusu 0,2 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,04 posto, na 7.725 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,17 posto, na 16.730 bodova, a pariški CAC 0,30 posto, na 7.558 bodova, prenosi Hina.

Na burzama se posljednjih dana trguje mirno, nakon što su cijene dionica od početka godine snažno porasle.

STOXX 600 indeks porastao je ove godine više od 12 posto i kreće se blizu najviše razine u 23 mjeseca. Njemački DAX porastao je istodobno gotovo 20 posto, unatoč nezavisnoj situaciji u gospodarstvu. Francuski CAC porastao je, pak, više od 16 posto, a britanski FTSE oko 3,6 posto.

I na Zagrebačkoj burzi trguje se mirno, na što ukazuje skroman promet, dok su Crobex indeksi na putu velikih dobitaka u ovoj godini.

Crobex indeks bio je u 10:30 sati u plusu 0,19 posto, na 2.512 bodova, dok je Crobex10 ojačao 0,14 posto, na 1.529 bodova. Unatoč tome, oba su indeksa na putu blagih tjednih gubitaka nakon četiri tjedna rasta. Redovni promet dionicama iznosio je do 10:30 sati oko 105.000 eura, otprilike 100.000 manje nego jučer u ovo doba.

Posljednji dan trgovanja u ovoj godini prolazi mirno, a Crobexi će godinu završiti s velikim dobicima. Crobex je od početka godine u plusu oko 27, a Crobex10 oko 32 posto.

Pixabay.com
Burze, ilustracija, Foto: Pixabay.com

“Ova je godina apsolutno bila uspješna za burzu. Crobex je porastao oko 27 posto, što je vrlo respektabilno. Na početku godine bio je ispod 2.000 bodova, a sada se kreće iznad 2.500 bodova. Crobex10 porastao je čak i više”, kaže Roman Rinkovec, broker u investicijskom društvu Credos. Dodaje da je promet dionicama u prvoj godini primjene eura bio solidan.

“Dionice s najvećim prometom bile su, među ostalim, one Podravke i Spana. No, najveći rast među likvidnijim izdanjima zabilježile su dionice Končara D&ST. Cijena redovne dionice porasla je oko 160, a povlaštene oko 170 posto. Zavidan rast, više od 60 posto, zabilježila je i cijena dionice Končara”, rekao je.

Zagrebačka burza nedavno je dodijelila nagrade za 2023. godinu, pri čemu je dionicom godine po izboru javnosti proglašena dionica Podravke, koja je nagrađena i u kategoriji dionice s najvećim prometom.

“Cijena dionice Podravke porasla je ove godine više od 85 posto, a snažan rast cijena zabilježile su i dvije banke – HPB i Zagrebačka banka – oko 75 posto. I mnoge druge likvidnije dionice zabilježile su snažan rast”, navodi Rinkovec.

Kao obilježje tržišta kapitala u ovoj godini ističe i izdanje tzv. narodnih državnih obveznica, kao i trezorskih zapisa, čime je građanima omogućeno ulaganje u tu vrstu vrijednosnih papira.

“No, ove godine nije bilo nekog značajnijeg izdanja dionica. Tržište je željno novih, kvalitetnih dionica, ali toga nedostaje. Vjerujem da bi s takvim, novim izdanjima porastao interes za trgovanje na burzi”, kazao je i dodao da će iduća godina biti izazovna.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari