Visoke razine „vječne kemikalije“ pronađene su u žitaricama diljem Europe zbog njezine prisutnosti u pesticidima.
Najkontaminiranija hrana su žitarice za doručak, prema studiji Pesticide Action Network Europe (PAN), s prosječnim koncentracijama 100 puta većim nego u vodi iz slavine.
Istraživanje je otkrilo trifluoroctenu kiselinu (TFA), kemikaliju koja nastaje kada se pesticidi koji sadrže PFAS kemikalije razgrađuju u tlo, u žitaricama za doručak, popularnim slatkišima, tjestenini, kroasanima, kruhu od cjelovitih žitarica i rafiniranom brašnu, prenosi The Guardian.
Perfluorirane i polifluorirane tvari (PFAS) su skupina kemikalija koje se koriste u proizvodnji i dodaju potrošačkim proizvodima od 1950-ih.
Poznate su kao „vječne kemikalije“ jer im je potrebno stotine ili čak tisuće godina da se razgrade nakon što se proizvodi u kojima su korištene bace. To znači da ako procure u tlo ili vodu, što se često događa, mogle bi tamo ostati stoljećima.
Njihov utjecaj na ljudsko zdravlje i okoliš tek postaje jasan, a često se pojavljuju nove studije o vezama nekih kemikalija s bolestima poput raka.
TFA je reprotoksična, što znači da ima potencijal naštetiti ljudskoj reproduktivnoj funkciji, plodnosti i razvoju fetusa. Također je povezana sa štetnim učincima na štitnjaču, jetru i imunološki sustav. Aktivisti pozivaju vlade da postave daleko višu sigurnosnu granicu za TFA i da zabrane sve PFA pesticide i druge izvore TFA. Trenutačno vlade ne prate TFA u hrani.
Studija je analizirala 65 konvencionalnih žitarica kupljenih u 16 europskih zemalja, a to je prva studija te vrste na razini EU. Prethodna izvješća otkrila su visoke razine TFA u vinu i određenu kontaminaciju vode iz slavine. Topiva je u vodi, što znači da je biljke mogu apsorbirati iz tla.
TFA je otkrivena u 81,5 posto uzoraka (53 od 65 uzoraka) u 16 europskih zemalja, s visokom razinom kontaminacije. Proizvodi od pšenice su znatno kontaminiraniji od ostalih proizvoda na bazi žitarica.
Najviše razine pronađene su u irskim žitaricama za doručak, zatim u belgijskom kruhu od cjelovitih žitarica, zatim u njemačkom kruhu od cjelovitih žitarica, pa na kraju u francuskom bagetu. Pronađen je u širokom rasponu proizvoda, od špageta do sconesa sa sirom i medenjaka.
„Svi ljudi su izloženi TFA na više načina, uključujući hranu i vodu za piće. Naši nalazi naglašavaju hitnu potrebu za trenutnom zabranom PFA pesticida kako bi se zaustavila daljnja kontaminacija prehrambenog lanca“, rekla je Salomé Roynel, službenica za politiku u PAN Europe.
Pročitajte još:
Angeliki Lysimachou, voditeljica znanosti i politike u PAN Europe, rekla je: „Svi uzorci bili su iznad zadane maksimalne granice ostataka. Ne možemo izlagati djecu reprotoksičnim kemikalijama. To zahtijeva hitnu akciju.“
Iako Britanija nije bila uključena u studiju, rezultati imaju implikacije i tamo. PFA su među najčešće korištenim aktivnim tvarima pesticida u Ujedinjenom Kraljevstvu, s 27 poznatih aktivnih sastojaka PFA koji se koriste u britanskim pesticidima, od kojih je šest identificirano kao vrlo opasno. Koriste se jer njihova svojstva mogu poboljšati sposobnost pesticida da bude specifičan, djeluje brže i ima dulji rezidualni učinak na ciljane organizme.









