Trenutačno traje berba grožđa u mnogim vinogradima diljem Hrvatske, a za sada su svi uglavnom zadovoljni urodom. No, veliki broj vinogradara se žali na otkupnu cijenu i kažu da nema dovoljno radne snage za berbu.
Miroslav Polovanec, predsjednik udruge Bregovita Hrvatska, otkrio nam je kakva je situacija kod vinogradara u njegovo udruzi.
“Većina vinogradara Bregovite Hrvatske zadovoljna je ovogodišnjim urodom grožđa. Grožđe je zdravo i izvrsnih karakteristika. Ima ga u dobroj količini”, rekao je za Financije.hr.
“Naši vinogradari uglavnom ne uzgajaju grožđe za prodaju. Mala se količina grožđa prodaje za konzumaciju, a većina se koristi u vinarstvu vinogradara koji su ga uzgojili. Naime, u Središnjoj bregovitoj Hrvatskoj ne postoje velike vinogradarske površine i svaki je trs za naše vinarstvo dragocjen”, dodao je Polovanec.
Kaže da je kod njih većina vinograda obrana i da su među sortama koje se beru posljednje cabernet sauvignon i graševina. Međutim, pri kraju je berba i tih sorti u njihovim vinogradima.
“U Središnjoj bregovitoj Hrvatskoj posebno smo ponosni na naše autohtone sorte: škrlet, pušipel, kraljevinu, sokol i belinu. No ovdašnji terroir izvrsno odgovara i međunarodnim sortama poput sauvignona i rajnskog rizlinga. Naši vinari iz autohtonih i internacionalnih sorti godinama proizvode sjajna vina čiju kvalitetu već godinama potvrđuju i nagrade s najvećih međunarodnih vinskih natjecanja među kojima su Decanter i Mundus Vini”, istaknuo je predsjednik udruge Bregovita Hrvatska.

Prošle godine su imali najraniju berbu u povijesti Središnje bregovite Hrvatske, a i ove godine je berba malo uranila, ali ne toliko kao lani.
“Cijele ove godine imali smo bolje vremenske uvjete nego prošle. U proljeće su noći bile hladnije i imali smo dugo razdoblje bez kiše. Prevelika vlaga pogoduje razvoju bolesti. Izazov nam predstavljaju tople zime. Naime, naglo zatopljenje krajem zime i na samom početku proljeća razbuđuje prirodu. To znači i nagli razvoj vinove loze. Ako se vinova loza zbog topline brzo razvija, veliku joj štetu mogu nanijeti proljetni mrazovi”, objasnio je Polovanec za naš portal.
Smatra da vinogradari dijele mnoge probleme s drugim gospodarskim granama u Hrvatskoj. Posljednjih godina je to nedostatak radne snage, no imaju i jedan specifičan problem zbog kojeg je Polovanec posebno zabrinut.
Pročitajte još:
“Vinograde Središnje bregovite Hrvatske napala je zlatna žutica. Riječ je o izuzetno opasnoj bolesti vinove loze koja dovodi do krčenja vinograda. Nažalost, ne postoji način da vinogradari sami zaštite svoje vinograde. Mnogo je neobrađenih vinograda koji predstavljaju žarišta zaraze. Iz tih se vinograda bolest širi na uređene, zdrave vinograde od kojih naši vinogradari i vinari žive”, ispričao nam je.
“Vinogradarstvo je industrija pod otvorenim nebom. U takvoj industriji nemoguće je davati prognoze za sljedeću godinu. Dok mi pronalazimo načine kako se nositi s vremenskim prilikama koje su nam donijele klimatske promjene, naši su vinogradi izloženi agresivnim bolestima kao što je zlatna žutica, a protiv kojih se sami nećemo moći boriti”, dodao je.
3 Odgovora
Berba je krenula odlično, što će sigurno značiti dobro vino i za ovu godinu
Ajde super…
Aj odlicno