Ovogodišnja berba kave sorte Robusta, uključujući i cijenjenu sortu Conilon, odlično napreduje, te bi urod mogao i nadmašiti ranije prognoze, rekli su brojni stručnjaci iz te industrije, koji kažu i da bi dobra žetva mogla sniziti globalne nabavne cijene.
“Podaci s terena ukazuju na odlične prinose ove godine, i sad su očekivanja da bi mogao premašiti projekcije,” rekao je agenciji Reuters Jonas Ferraresso, brazilski agronom specijaliziran za kavu koji savjetuje tamošnje poljoprivrednike, dodavši da sve dosadašnje brojke ukazuju da bi se moglo raditi o rekordno dobroj sezoni.
Iz zadruge Cooabriel – najveće za uzgoj kave sorte Conilon u Brazilu – kažu da je trenutno na vrhuncu žetva u jugoistočnoj pokrajini Espirito Santo. Po riječima predsjednika zadruge, Luiza Carlosa Bastianella, dosad je dovršeno oko četvrtina ovogodišnje žetve. Prema robnoj brokerskoj kući StoneX, do 26. svibnja već je ubrano oko 23,4 posto cjelogodišnjeg očekivanog uroda Robuste u Brazilu za 2025 godinu.
“Zbog toga sada možemo očekivati da će ove godine žetva biti dosta veća, vjerojatno veća i od one iz 2022. godine, a pritom bi i kvaliteta trebala biti dosta dobra,” rekao je Bastianello, dodavši da se predviđa da će se ove godine u Espirito Santu proizvesti više od 17 milijuna vreća kave, svaka teška 60 kilograma.
Tijekom posljednje veće berbe, iz 2022. godine, uzgajivači su prikupili oko 16 milijuna vreća od 60 kilograma, što znači da bi konačni urod ove godine mogao biti za 6 posto, ili za oko 60.000 tona, veći. Neuobičajeno obilne padaline u toj regiji usred ovogodišnje berbe ne predstavljaju nikakav problem, a upućuju da bi i sljedeće godine berba mogla biti dobra.
U međuvremenu, cijene kave su padu, kaže Fernando Maximiliano, menadžer za tržište kave iz brokerske kuće StoneX u Brazilu. “Cijene kave Robuste u posljednjih je nekoliko tjedana u značajnom padu. To je već znak da pristiže ova nova žetva,” kazao je Maximiliano.
Prošlog tjedna, cijena Robusta kave na međunarodnom tržištu ICE pala je na najnižu razinu u posljednjih pet i pol mjeseci, na cijenu od 4.550 američkih dolara za tonu.
Zbog potencijalno rekordnog uroda sad raste pritisak na uzgajivače Robuste, koji užurbano obavljaju žetvu, jer žele prodati urod prije no što cijene nastave padati. “Trenutno su uzgajivači zabrinuti kako bi ova povećana ponuda kave na tržištu mogla utjecati na cijene u narednim mjesecima,” zaključuje Maximiliano.
O kretanjima na globalnom tržištu kave i efektima neočekivano dobre berbe ove godine popričali smo s Robertom Pudićem, direktorom zagrebačke tvrtke Quahwa. Quahwa se bavi proizvodnjom i distribucijom kave, a glavninu prihoda ostvaruju od automata postavljenih na nekih 470 lokacija po Hrvatskoj u raznim poslovnim prostorima.
Iz Quahwe kažu da nabavljaju kavu direktno od uzgajivača iz Brazila, a za izgledan pad cijena kažu da najvjerojatnije neće utjecati na prodajne cijene, jer kriza s kavom traje već neko vrijeme, još od pandemije, a posebno od povijesno loše berbe 2022.
“S opskrbom kave već nekoliko godina postoje problemi, prvo je bila 2022. godina kad je urod bio jako loš zbog neuobičajeno niskih temperatura potaknutih klimatskim promjenama, i kad su u Brazilu bili i mraz, i kad je bila tuča na Copacabani, i kad su neki usjevi bili čak potpuno uništeni. Trebalo je neko vrijeme da se ponuda oporavi, a onda je zbog istovremenog rasta potražnje cijena odletjela u nebo, pa je zbog toga došlo do velikog sivog tržišta, kriminala, i postalo je teško uopće primiti isporuku već naručene kave. Mi smo recimo u studenom prošle godine naručili veliku pošiljku, koja nam je na kraju stigla tek u travnju ove godine,” rekao je Pudić.
Pudić podsjeća da na Brazil otpada 36,8 posto svjetskog tržišta kave, pa poremećaji kod njih utječu naravno i na globalne cijene. Zbog svih tih razloga proizvodnja je od 2020. do 2024. značajno pala, dok u međuvremenu svjetska potražnja stalno raste, što se vidi i u stanju zaliha proizvođača, koje su danas dovoljne tek za dva mjeseca potrošnje, dok su do prije nekoliko godina zalihe bile dovoljne za četiri mjeseca.
“Mi smo čuli da je ove godine berba dosta dobra, jer mi kupujemo direktno od uzgajivača iz Brazila.Ove godine bi po svim procjenama urod trebao biti oko 4 posto veći nego 2024., no to je i dalje oko 3 posto manje nego što je bio prije izrazito loše 2022. godine,” rekao je Pudić.
U samoj Quahwi, koja je najpoznatija po skupljim i kvalitetnijim vrstama kave, umjesto pojeftinjenja planiraju pokretanje novih brendova, od kojih će neki biti cjenovno pristupačniji.
“Naše cijene se neće značajno mijenjati, jer cijena sirovine čini mali udio naše konačne cijene, ona čini manje od 10% cijene za kupce. Nama je Robusta manji dio sirovine, no nju Hrvati jako vole – za Robustu se kaže da daje tijelo i kremu, dok Arabica daje arome i okuse. Također, za sorte Robusta i Liberica smatra se da su sorte budućnosti, jer će se bolje moći oduprijeti klimatskim promjenama, u odnosu na globalno popularnu Arabicu,”
Što se tiče stanja na globalnom tržištu i velikih multinacionalnih proizvođača poput Lavazze ili Nestlea, Pudić kaže da je izgledno da ni oni neće krenuti u snižavanja cijena.
“U proteklih godinu dana najvećim svjetskim proizvođačima cijene sirovine su se gotovo udvostručile. Iako je bilo poskupljenja, to su sve bila poskupljenja zbog cijena sirovine, i nisu imala veze s općom inflacijom. Sad kada cijene sirovina možda počnu padati, cijene će početi dostizati inflaciju,” ističe Pudić, i za primjer navodi Lavazzu, koja je ove godine po prvi put najavila da će trošak skuplje sirovine djelomično prebaciti na potrošače.
U nastavku možete pogledati tablicu najvećih domaćih tvrtki registriranih u djelatnosti Prerada čaja i kave čije izvještaje za 2024. godinu je Fina obradila. Kada bi se koristili podaci za 2023. godinu, naš sugovornik iz Quahwe bi se nalazio pri vrhu poretka.
10 Odgovora
Što reći na ovo? Jel tržište formiralo cijenu? Ha očito da nije..
1kg crne Franck kave je trenutno 16€ u Hrvatskoj, ne znam u kojem svemiru je ovo normalno i to da se cijene neće mijenjati. Pa žalosno…
Jednom sam u životu brao kavu u Brazilu, to iskustvo ne bi poželio ni najgorem neprijatelju.
Još ste dobro prošli. Osobno sam pobirao Kopi Luwak na Sumatri.
Visoki troškovi proizvodnje, smanjenje zaliha i globalna potražnja i dalje održavaju cijene kave na visokoj razini pa vrlo vjerojatno potrošači neće ni primijetiti pad cijena kave u kratkom roku.
Super vijesti…
Sad su shvatili da ljudi kupuju i kad su ne normalne cijene nakačene, pa zašto bi stali?
Zašto da pada kada se kupuje i za 10e 400g, dok nitko ne kupi 10 dana neće biti mira
Zanimljivo za ćuti.
Kad je što išlo na manje samo na više to je realnost