U prošloj godini, kako su izračunali u Eurostatu, 8,5 posto stanovnika Europske unije nije sebi moglo priuštiti svaki drugi dan jelo s mesom ili ribom, odnosno vegetarijansku inačicu takvog jela.
To je ipak napredak u odnosu na 2023. godinu kada je takvih osoba bilo 9,5 posto u ukupnoj populaciji ili gotovo svaka deseta osoba.
U Hrvatskoj je broj takvih osoba iznosio četiri posto što je također pad u odnosu na 5,5 posto iz 2023.
Mogućnost da se priušti jelo s mesom, ribom ili vegetarijanski ekvivalent svaki drugi dan je jedna od stvari koje se prate na razini kućanstava kako bi se izračunao stupanj materijalne i društvene deprivacije. To je zapravo jedna od sastavnica indikatora koji pokazuje broj ljudi izloženih riziku siromaštva i socijalne isključenosti.
Brojke kazuju da je u 17 zemalja EU-a manji postotak od europskog prosjeka od 8,5 posto. Zemlje u kojima je stopa najveća su Bugarska, Slovačka, Rumunjska i Mađarska.
U Bugarskoj je 18,7 posto, u Slovačkoj 17,1 posto, u Rumunjskoj 16,3 posto te u Mađarskoj 15,5 posto.
Možda iznenađujuće, brojka iznad europskog prosjeka vrijedi i za Francusku i iznosi 10,2 posto, jednako kao i na Malti.
Još je gore stanje u Njemačkoj gdje je brojka 11,2 posto.
Još su u toj skupini Italija s 9,9 posto, te Grčka i Litva.

Od tih 10 zemalja u odnosu na 2023. broj osoba koji imaju probleme priuštiti si svaki drugi dan jelo s mesom ili ribom, odnosno sličnu vegetarijansku varijantu, porastao je u Grčkoj, Italiji, Mađarskoj i na Malti.
Naravno, postotak bitno raste ako se uzmu u obzir samo europski građani koji su izloženi riziku od siromaštva.
U tom slučaju u Slovačkoj, koja je na vrhu, stopa je 39,8 posto, a slijedi Bugarska s 37,7 posto te Mađarska s 37,3 posto.
Na drugoj strani ljestvice su Cipar s 3,5 posto te Irska i Portugal s po 5,1 posto.
U Hrvatskoj je ta brojka na 12 posto, a u 2023. je bila 18,8 posto.
Slovenija, primjerice, ima ukupnu brojku na tri posto, a u skupini izloženoj riziku od siromaštva stopa je 9,3 posto.
Prosjek EU-a je u slučaju ovih potonjih na 19,4 posto.
Pročitajte još:
Zanimljivo je spomenuti da je u Francuskoj i Njemačkoj i u toj kategoriji stopa iznad europskog prosjeka i doseže 24,7 posto, odnosno svaka četvrta osoba izložena riziku od siromaštva ne može se hraniti ribom ili mesom svaki drugi dan.
U Italiji je to ipak manjih 16 posto, a u Grčkoj vrlo visokih 34,6 posto.
5 Odgovora
Kad košta kao suho zlato
Neki postaju vegani koliko je skupo
Građani Južnog Sudana se ne prestaju smijati već dva tjedna.
Tragedija.
Dobar znak za Hrvatsku, ali još uvijek treba osigurati da svi građani mogu pristupiti kvalitetnoj i zdravoj hrani.