U prošloj godini, kako su izračunali u Eurostatu, 8,5 posto stanovnika Europske unije nije sebi moglo priuštiti svaki drugi dan jelo s mesom ili ribom, odnosno vegetarijansku inačicu takvog jela.
To je ipak napredak u odnosu na 2023. godinu kada je takvih osoba bilo 9,5 posto u ukupnoj populaciji ili gotovo svaka deseta osoba.
U Hrvatskoj je broj takvih osoba iznosio četiri posto što je također pad u odnosu na 5,5 posto iz 2023.
Mogućnost da se priušti jelo s mesom, ribom ili vegetarijanski ekvivalent svaki drugi dan je jedna od stvari koje se prate na razini kućanstava kako bi se izračunao stupanj materijalne i društvene deprivacije. To je zapravo jedna od sastavnica indikatora koji pokazuje broj ljudi izloženih riziku siromaštva i socijalne isključenosti.
Brojke kazuju da je u 17 zemalja EU-a manji postotak od europskog prosjeka od 8,5 posto. Zemlje u kojima je stopa najveća su Bugarska, Slovačka, Rumunjska i Mađarska.
U Bugarskoj je 18,7 posto, u Slovačkoj 17,1 posto, u Rumunjskoj 16,3 posto te u Mađarskoj 15,5 posto.
Možda iznenađujuće, brojka iznad europskog prosjeka vrijedi i za Francusku i iznosi 10,2 posto, jednako kao i na Malti.
Još je gore stanje u Njemačkoj gdje je brojka 11,2 posto.
Još su u toj skupini Italija s 9,9 posto, te Grčka i Litva.

Od tih 10 zemalja u odnosu na 2023. broj osoba koji imaju probleme priuštiti si svaki drugi dan jelo s mesom ili ribom, odnosno sličnu vegetarijansku varijantu, porastao je u Grčkoj, Italiji, Mađarskoj i na Malti.
Naravno, postotak bitno raste ako se uzmu u obzir samo europski građani koji su izloženi riziku od siromaštva.
U tom slučaju u Slovačkoj, koja je na vrhu, stopa je 39,8 posto, a slijedi Bugarska s 37,7 posto te Mađarska s 37,3 posto.
Na drugoj strani ljestvice su Cipar s 3,5 posto te Irska i Portugal s po 5,1 posto.
U Hrvatskoj je ta brojka na 12 posto, a u 2023. je bila 18,8 posto.
Slovenija, primjerice, ima ukupnu brojku na tri posto, a u skupini izloženoj riziku od siromaštva stopa je 9,3 posto.
Prosjek EU-a je u slučaju ovih potonjih na 19,4 posto.
Pročitajte još:
Zanimljivo je spomenuti da je u Francuskoj i Njemačkoj i u toj kategoriji stopa iznad europskog prosjeka i doseže 24,7 posto, odnosno svaka četvrta osoba izložena riziku od siromaštva ne može se hraniti ribom ili mesom svaki drugi dan.
U Italiji je to ipak manjih 16 posto, a u Grčkoj vrlo visokih 34,6 posto.
Jedan odgovor
Kad košta kao suho zlato