Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije predstavila je službenu kandidaturu Županije za titulu Europske regije gastronomije 2027., uz prisutnost evaluacijske komisije Međunarodnog instituta za gastronomiju, kulturu, umjetnost i turizam (IGCAT), koji provodi izbor.
Direktorica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ivana Vladović izjavila je da će im ta kandidatura pomoći u ostvarivanju strateškog smjera u kojem žele ići.
“Ova kandidatura omogućuje nam izlazak na svjetsku scenu kroz svjetske kanale te mogućnost da ispričamo priču o našoj autentičnosti i tradiciji. Time se približavamo gostima koje želimo – onima koji dolaze zbog lokalne kulture, putuju tijekom cijele godine, spremni su platiti kvalitetnu uslugu i ostati duže“, izjavila je Vladović.
Tijekom višednevnog posjeta članovi komisije upoznali su se s lokalnom gastronomskom scenom, održivim praksama i predanošću zajednice očuvanju tradicije i autentičnosti.
„Sudjelovali su stručnjaci iz različitih područja koji su ovdje boravili od 19. do 23. svibnja, a podršku su nam dale sve ključne institucije. Duboko smo ušli u poljoprivredu, odnose s institucijama, edukacije, marketing, očuvanje tradicije, tradicionalnih zanata, recepata i autentičnog načina života“, dodala je.
Pročitajte još:
Predsjednica IGCAT-a Diane Dodd istaknula je kako je ovo važan korak u procesu stjecanja titule Europske regije gastronomije 2027.
Dodd je iskustvo provedeno u Dalmaciji opisala kao „inspirativno putovanje” te je istaknula kako su svi sudionici pokazali su iznimnu strast, autentičnost i predanost.