Sezona je mandarina, a proizvođači kažu da je ove godine urod bio dobar na većini lokacija u Hrvatskoj. Marino Babić, predsjednik Odbora za agrume Hrvatske poljoprivredne komore (HPK), rekao nam je da se očekuje oko 50.000 tona mandarina, što je za 40 posto bolje nego lani.
Iako je urod veći nego u 2024. i grane se savijaju pod težinom plodova, mnogi proizvođači su zabrinuti zbog početne otkupne cijene.
“Prva cijena mandarine ove godine u prosjeku iznosi 0,40 eura, što je otprilike tri kune, prije 15 godina smo imali zaštićenu minimalnu cijenu od tri kune. Prva bi krenula s 4,5 do pet kuna, a tek kasnije bi pala na tri kune”, ispričao je Babić za Financije.hr.
Dakle, otkupne cijene su male, ali zato troškovi proizvodnje konstantno rastu pa su tako u zadnje dvije ili tri godine veći za 50 posto, počevši od cijene rada pa do cijena repromaterijala i sve težih uvjeta proizvodnje uslijed ekstremnih vremenskih prilika, prvenstveno suše.
Kada je riječ o radnicima, Babić kaže da ih ima dovoljno i da su se ljudi pripremili za berbu, ali nam je otkrio da nešto drugo muči proizvođače.

“Otkupni centri su usporili ili zaustavili otkup mandarina, što stvara velike probleme proizvođačima u organizaciji berbe”, rekao je predsjednik Odbora za agrume (HPK).
Dodao je i da se za berbu mandarina uglavnom zapošljavaju domaći radnici i radnici iz susjedne Bosne i Hercegovine, dok strani radnici, kojih je sve više u Hrvatskoj, uglavnom rade u otkupnim centrima.
Još jednom je istaknuo da je najveći problem za proizvođače preniska otkupna cijena, a smatra da je to posljedica dugogodišnje nebrige ministarstva, županije i lokalnih vlasti.
No, nije sve negativno. Proizvođači su iznimno zadovoljni kvalitetom mandarina, za koje tvrde da su izvrsne i krupnoćom i slatkoćom. Što su pokazale i analize koje se rade svake godine prije berbe i tijekom berbe. Zdrave su i pune vitamina.
Pročitajte još:
“Mandarina je jedino voće u kojem je Hrvatska samodostatna, proizvodimo 400 posto više od svojih potreba. Neće biti lako to zadržati. Puno je problema, od mediteranske voćne muhe, puževa, rascjepkanih parcela, sve češćih dugotrajnih suša… No siguran sam da neretvanski seljak i proizvođač mandarina neće odustati i da će mandarina živjeti vječno kao Hajduk”, kazao nam je Babić.
“Mandarina je kultura koja je othranila mnoge generacije Neretvana, puno upornosti i entuzijazma je potrebno da bi 10 godina nakon sadnje imali prvu pravu berbu mandarina, naravno ako nema ekstremnih zima kakve su bile 2012. i 2016. godine, kad smo imali temperature niže od minus 10 stupnjeva, pri čemu je dosta nasada stradalo. Ali najvažnije od svega, rekao bih da nam je potrebna sloga, udruživanje proizvođača i novi, mladi, sposobni ljudi. Mandarina vrijedi puno više i ona mora biti neretvansko žuto zlato”, zaključio je.