Konferencija Foodcooltour: Sigurnost hrane dio je nacionalne sigurnost

Hina
Sudionici konferencije Foodcooltour, Osijek, Foto: Hina/tm

Proizvodnja hrane i prehrambena sigurnost dio su nacionalne sigurnosti, rekao je u srijedu predsjednik Hrvatskog sabora, Gordan Jandroković, na otvorenju konferencije o sigurnosti hrane i održivosti proizvodnje Foodcooltour. Jandroković je ocijenio i da je hrana strateški proizvod koji značajno utječe na nacionalnu sigurnost.

“Hrvatska poljoprivreda u nekim segmentima jača jer je odlično iskorišteno članstvo u Europskoj uniji, ali postoje i neke grane gdje ima ozbiljnih problema s kojima ćemo se morati još više baviti kako bismo osigurali samodostatnost poljoprivredne proizvodnje”, poručio je Jandroković.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede David Vlajčić rekao je da je sigurnost hrane pitanje javnog zdravlja, društvene otpornosti i nacionalne sigurnosti. Svaki korak u tome lancu mora biti siguran i kontroliran. U svijetu obilježenom globalnim previranjima, klimatskim i tehnološkim promjenama, povjerenje potrošača u sustav hrane je važnije nego ikada, ocijenio je ministar Vlajčić.

Smatra kako je posebno važno domaću proizvodnju temeljiti za znanosti, modernizaciji i optimizaciji tehnologije, navodi Hina, uz stalno jačanje biosigurosnih mjera.

Konferencija Foodcooltour, Osijek, Foto: Hina/tm

“Neprestano radimo na jačanju sustava sigurnosti hrane. Sustav koji imamo temelji se na visokim europskim standardima i dio smo jednog od najsigurnijih takvih sustava u svijetu”, ustvrdio je Vlajčić.

Zamjenica voditelja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Andrea Čović-Vidović, kazala je kako Europska komisija radi na očuvanju visoke razine sigurnosti hrane u EU-u i stabilnom unutarnjem europskom tržištu, jer se poljoprivrednici suočavaju s nikada većim izazovima kao što su globalna konkurencija, klimatske promjene i sve veći troškovi.

Kao neke od ciljeva za budućnost europske poljoprivrede navela je razvoj poljoprivrede kao atraktivnog sektora, što uključuje reviziju pravila o nepoštenim trgovačkim praksama te jačanje konkurentnosti i otpornosti europske poljoprivrede.

“Sigurnost opskrbe hranom i prehrambena neovisnost ostaju europski prioritet, a pregovore o trgovinskim sporazumima iskoristit ćemo za zaštitu interesa europskih proizvođača”, poručila je Čović-Vidović.

Tijekom dvodnevnog skupa uz ostalo će se održati rasprave o prehrambenoj sigurnosti u geopolitičkom kontekstu, bacanju hrane, klimatskim promjenama, deforestaciji i sigurnosti hrane.

Konferenciju organizira Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH), a održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Ministarstva zdravstva, Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije, uz podršku Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) i drugih partnera.

Jedan odgovor

  1. Potrebno je ulagati u inovacije, mlade poljoprivrednike i održive modele proizvodnje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari