Inspektori Državnog inspektorata (DIRH) od 12. svibnja do 29. lipnja proveli su 3.260 nadzora nad 859 turističko-ugostiteljskih objekata u cijeloj Hrvatskoj, pri čemu u 1.292 nadzora nije bilo povrede propisa, a u preostalih 1.968 nadzora utvrđeno je 3.626 različitih povreda, izvijestili su iz DIRH-a.
Nadzori su provođeni u sklopu turističke predsezone i sezone, pri čemu su inspekcijske nadzore provodile turistička, sanitarna, tržišna, poljoprivredna, fitosanitarna, veterinarska, građevinska i inspekcija rada i to u području radnih odnosa i zaštite na radu, vodopravna te inspekcija zaštite prirode i okoliša, rudarska i inspekcija opreme pod tlakom.
„Uz temeljitu pripremu, analizu prošlogodišnjih rezultata i procjenu rizika, nadzorne aktivnosti na obali počeli smo početkom svibnja. Kao i prethodnih godina, inspekcijski nadzori tijekom predsezone i sezone provode se koordinirano, u suradnji četiri ili više nadležnih inspekcija. Cilj je doprinijeti uspješnoj realizaciji turističke sezone kroz suzbijanje nelegalnog rada, zaštitu radnika i njihovih prava te kontrolu sigurnosti hrane. Uspjeh turističke sezone treba se temeljiti na poštivanju prava, odgovornom poslovanju i pružanju usluga visoke kvalitete“, poručio je glavni državni inspektor Andrija Mikulić.
Komentirajući rezultate nadzora, dodao je i da je za utvrđene nepravilnosti koje predstavljaju jasno kršenje zakonskih propisa nužno primijeniti zakon i poduzeti odgovarajuće mjere, te da se istovremeno za nepravilnosti za koje zakon predviđa mogućnost ispravka ostavlja rok za otklanjanje.
U nadzorima je sukladno ovlastima u 878 slučajeva ili u 24,2 posto, gdje su utvrđene povrede, primijenjeno načelo oportuniteta, odnosno inspektori su omogućili ispravak nepravilnosti u zadanom roku.
Za ostale utvrđene nepravilnosti, inspektori su nadležnim sudovima podnijeli 71 optužni prijedlog za pokretanje prekršajnih postupaka, donijeli 259 prekršajnih naloga, a u 29 slučajeva prekršajnim nalogom oduzeta je protupravno stečena imovinska korist. Također, naplaćene su i 1.353 kazne na mjestu počinjenja prekršaja.

Iz DIRH-a iznose da su najčešće povrede propisa koje su utvrdili turistički inspektori bile neispunjavanje propisanih minimalnih uvjeta u pogledu uređenja i opreme objekata.
Sanitarna inspekcija je, pak, uz ostalo utvrdila kako djelatnici nemaju položen tečaj zdravstvenog odgoja, da se ne provode interne kontrole mikrobiološke čistoće i uzorkovanja hrane, kao ni sustav samokontrole temeljen na HACCP principima, i da nije uspostavljena interna sljedivost hrane životinjskog podrijetla, prenosi Hina.
Inspekcija rada u području radnih odnosa utvrdila je nekoliko slučajeva u kojima radnici nisu bili prijavljeni na obvezno mirovinsko osiguranje prije početka rada, kao i nezakonit rad državljana trećih zemalja te ne vođenje evidencije o radnom vremenu sukladno propisima.
Najviše upravnih mjera inspekcije rada u području zaštite na radu odnosilo se na privremeno udaljavanje radnika s mjesta rada zbog nepodnošenja dokaza o osposobljenosti za rad na siguran način, zabranu korištenja neispravnih sredstava rada i osobne zaštitne opreme, ne provođenje praktičnih vježbi evakuacije i spašavanja.
Tržišna inspekcija utvrdila je nepravilnosti poput neisticanja maloprodajnih cijena i uvjeta prodaje, neisticanje obavijesti o načinu podnošenja prigovora potrošača, obavljanje neregistrirane djelatnosti od strane fizičkih osoba, povrede vezane uz isprave o stanju robe te nepoštivanje odluka o izravnim mjerama kontrole cijena (primjerice, neisticanje dodatne cijene, neisticanje vizualne identifikacijske oznake).
Poljoprivredna inspekcija utvrdila je prisutnost hrane koja nije bila označena u skladu s praksom poštenog informiranja potrošača, hranu bez deklaracije na hrvatskom jeziku, nemogućnost utvrđivanja sljedivosti proizvoda te zlouporabu oznaka zemljopisnog podrijetla.
Pročitajte još:
Najčešće povrede propisa iz nadležnosti inspekcije zaštite okoliša odnosile su se na neuspostavljanje i neoznačavanje spremnika za odvojeno skladištenje otpada nazivom i ključnim brojem, neodvajanje reciklabilnog i biootpada iz kuhinja, neosiguravanje propisane obrade otpada putem ovlaštenih osoba uz odgovarajuću dokumentaciju te nepravilnosti u načinu skladištenja otpada.
Koordinirani inspekcijski nadzori nastavljaju se i dalje na području cijele Hrvatske, zaključno poručuju iz DIRH-a.
2 Odgovora
Krasno…
Ima ih preko 10 000 sigurno